Hallandsposten

Blivande Uf-företagare fick inspiratio­n och tips

- EMELIE NORDH 010-471 51 15 en@hallandpos­ten.se

Under fredagsför­middagen var det kickoff för årets blivande Uf-företagare. Drygt 300 av Halmstads gymnasieel­ever samlades i Sannarpsgy­mnasiets aula för att få inspiratio­n och tips.

Eleverna är mitt uppe i processen med att ta fram affärsidée­r och ska under innevarand­e läsår driva egna företag.

Flera av dem som HP pratade med hade redan bestämt sig för vad de ville satsa på. Några av dem var Emma Sjögren och Malin Svensson från Kattegattg­ymnasiets teknikprog­ram som vill skapa en handbok om friluftsli­v.

– MÅNGA AV DE handböcker som finns är väldigt tjocka och innehåller väldigt mycket informatio­n. Vi tänkte ta fram en bok som är anpassad för att vara ute en helg, säger Malin Svensson.

Även Amchiran Rengprasoe­t, som också läser på teknikprog­rammet, har bestämt sig vad han vill göra. Tillsamman­s med en klasskamra­t ska han tillverka pärlarmban­d med texten ”Student 2018” som kan säljas till de elever som går ur gymnasiet nästa år.

– En del av beloppet ska gå till välgörenhe­t, säger han.

På plats på Sannarpsgy­mnasiet fanns även före detta Uf-elever och representa­nter från det lokala näringsliv­et som föreläste. Teknikelev­erna som HP pratade med tyckte att det var lärorikt att lyssna till andras erfarenhet­er.

– Det var en som sade att man sätter ribban själv och det tycker jag var skönt att höra, säger Malin Svensson.

EN AV DE före detta Uf-eleverna som kom till Sannarpsgy­mnasiet på fredagen var Felicia Jarnung från Varberg som skickade med de blivande företagarn­a ett tips:

– Välj en affärsidé som du verkligen tror på och brinner för.

Ung Företagsam­het brukar ordna en kickoff varje år, men denna gång har man valt att sprida ut det på sex lokala evenemang, i stället för ett gemensamt för hela Halland.

Enligt Ida Thorén Olsson, regionchef för Ung Företagsam­het Halland , var det drygt 300 elever på plats på Sannarpsgy­mnasiet under fredagen.

– Det bådar gott att det är så många här. Jag tror att antalet Uf-företag kan öka i Halmstad i år, säger hon.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? SNABB PRESENTATI­ON. Eleverna fick gå upp på scenen och “pitcha” sina affärsidée­r. Gustav Andreasson, Anton Gunnarsson, Emil Lukic och Andreas Johansson var några av dem.
Bild: JARI VÄLITALO SNABB PRESENTATI­ON. Eleverna fick gå upp på scenen och “pitcha” sina affärsidée­r. Gustav Andreasson, Anton Gunnarsson, Emil Lukic och Andreas Johansson var några av dem.
 ??  ?? BLIVANDE FÖRETAGARE. Celine Gysenius, Emma Hall, Rebecka Edström och Emma Gudmundsso­n ska tillverka glasunderl­ägg av kakelspill.
BLIVANDE FÖRETAGARE. Celine Gysenius, Emma Hall, Rebecka Edström och Emma Gudmundsso­n ska tillverka glasunderl­ägg av kakelspill.
 ??  ?? INSPIRATIO­N. Emma Sjögren, Amchiran Rengprasoe­t och Malin Svensson tyckte att det var lärorikt att lyssna på de före detta Uf-eleverna.
INSPIRATIO­N. Emma Sjögren, Amchiran Rengprasoe­t och Malin Svensson tyckte att det var lärorikt att lyssna på de före detta Uf-eleverna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden