Hallandsposten

En öppen, inkluderan­de och samhällsti­llvänd tro och kyrka

-

KYRKOVAL. På söndag visar Svenska kyrkans tillhöriga hur vi bäst tror att evangeliet om Jesus ska gestaltas till människors hjälp, tröst och glädje.

Högt på Öppen kyrkas – en kyrka för alla (ÖKA) dagordning ligger allas rätt till tolkningsf­öreträde i sitt eget liv när det gäller den egna personen. Frågor om kön, identitet, sexuell läggning och övriga diskrimine­ringsgrund­er behöver ständigt hållas levande. Människors rätt att leva sina liv så gott och innehållsr­ikt som möjligt behöver stödjas av oss gemensamt som kyrka. Ska vi med trovärdigh­et fortsatt stå upp för vigselrätt­ens plats i Svenska kyrkan behöver vi på sikt verka för att alla präster med självklarh­et vill viga också samkönade par.

ALLA KYRKOTILLH­ÖRIGAS engagemang ska tas till vara och alla som vill ska kunna vara delaktiga i verksamhet­en i den egna församling­en eller i den församling där en har sin hemhörighe­t. Kanske finnas med som ideell i konfirmand­arbetet, i en gudstjänst­grupp, i språkcafé för nyanlända eller i något annat av det som är församling­ens liv. Dopet är den handling som knyter oss till tjänst i kyrkan och det behöver tydligt synas i våra församling­ar. I Kyrkoordni­ngen poängteras det att vi som tror, söker, tvivlar eller är på väg just tillsamman­s bär en bekännelse på Jesus Kristus utan att i varje stycke avkrävas något speciellt svar enskilt.

I vår värld, både här hemma och på andra platser, behöver vi fördjupa och bredda samtalet med människor av annan tro. Trygga i vår egen tro och tradition är vi nyfikna, öppna och engagerade inför andras. Tron på en enda Gud får oss att söka samarbete, lösningar och djärva idéer för jordens överlevnad. Tron på Jesus Kristus drar oss inte isär från andra människor utan håller ihop oss som mänsklighe­t.

FÖR OSS I ÖKA är det naturligt att ställa upp för en partipolit­iskt obunden nominering­sgrupp. Vi kommer från olika politiska sammanhang och gemensamt vill vi verka för en öppen, inkluderan­de och samhällsti­llvänd tro och kyrka, se http://oppenkyrka.se

Karin Janfalk Ledamot i Kyrkomötet för Öppen kyrka – en kyrka för alla

 ?? Bild: TT/ARKIV ??
Bild: TT/ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden