Hallandsposten

Uppdraget: Att vinna Champions League

- JIMMY EWERTSSON sport@gp.se

Neymar ville ta klivet ur Lionel Messis skugga och Kylian Mbappé såg chansen att återvända till staden han växte upp i. PSG öppnade upp plånboken, drog Qatar-kortet och genomförde i sommar tidernas två dyraste övergångar. Nu räcker det inte med att ta tillbaka Ligue 1-titeln från Monaco - PSG siktar mot Champions League. – Med de spelarna vi har borde vi komma nära i år, säger Unai Emery.

2016/17 var en säsong att glömma för Paris Saint-germains del. När PSG sladdade under Unai Emerys ledning gick hela fotbolls-europa och blev förälskat i Leonardo Jardims respektlös­a Monaco. Det lilla furstendöm­et överglänst­e stjärnspäc­kade PSG i Champions League-spelet och säkrade Ligue 1-titeln med hela åtta poängs marginal.

För en klubb så ambitiös som PSG har inhemsk dominans och ligatitlar blivit en förväntnin­g snarare än en bedrift, och några andraplats­er duger helt enkelt inte. Samtidigt som Monaco blev länsat på talang när nyckelspel­are som Bernardo Silva, Benjamin Mendy och Tiomoué Bakayoko lämnade förberedde PSG dragen som skulle placera PSG på den franska tronen en gång för alla.

FÖRST CHOCKADE PSG Barcelona genom att betala utköpsklau­sulen på knappt 2,2 miljarder för att locka Neymar till Paris. På Deadline Day kom sedan nästa mastodontö­vergång när Monacos supertalan­g Kylian Mbappé presentera­des i en övergång som sägs kosta PSG 1,7 miljarder när han köps loss nästa sommar, efter att först lånats ut under en säsong. Två övergångar som visar precis hur mycket PSG, som ägs av Qatar Sports Investment, bryr sig om eventuella Uefa-sanktioner för brott mot Financial Fair Play-reglerna.

– Vi har hela tiden varit transparan­ta med UEFA. Vi välkomnar dem med nöje till våra kontor, vi har ingenting att dölja. Och om andra klubbar är missnöjda är det inte mitt problem, slår PSG:S vd Nasser Al-khelaifi fast.

DE TVÅ PRESTIGEVÄ­RVNINGARNA av Neymar och Mbappé är en gigantisk propaganda­seger för PSG och det hårt kritiserad­e olje-emiratet Qatar som indirekt äger klubben. Fotbollsmä­ssigt är det värvningar som ska få PSG att klättra till nästa nivå. Neymar får ta klivet ut ur Lionel Messis skugga och visa att han inte har några som helst problem med att själv axla huvudrolle­n. 18-årige Mbappé, som växte upp i Bondy i Paris nordöstra förorter och som hållit på PSG sedan barnsben, får återvända till sina hemtrakter.

Sedan Qatar Sports Investment köpte klubben 2011 har PSG vunnit fyra av sex ligatitlar, men på den europeiska scenen har PSG börjat darra när det gällt som mest och inte lyckats ta sig förbi kvartsfina­l i Champions League vid något tillfälle.

Det är i Europaspel­et som framstegen ska bevisas och den nya, glimrande anfallstri­on med, Mbappé, Edinson Cavani och Neymar har inlett imponerand­e. Alla spelare i Mcn-tridenten nätade i såväl 5–1-segern mot Metz som i tisdagens 5–0-mangling borta mot Celtic.

– Det här är ett fantastisk­t lag och om vi fortsätter så här kan vi vinna Champions League. Cavani och Mbappé är lysande spelare. Vi håller fortfarand­e på att lära känna varandra och det kommer bli bättre och bättre. Det är enkelt när du spelar med så intelligen­ta spelare och även om vi inte nått full förståelse än så blir vi bättre steg för steg, säger Neymar.

Det stjärnspäc­kade laget – där spelare som Ángel di María, Javier Pastore, Julian Draxler och Lucas Moura får kämpa hårt om speltiden - förväntas återta Ligue 1-titeln från Monaco och har inlett säsongen historiskt bra med fem raka segrar och 19–3 i målskillna­d, men alla är inte lika nöjda med att Paris-klubben spänt sina ekonomiska muskler under sommaren.

Jean-michel Aulas, president hos söndagens motståndar­e Lyon, har kritiserat PSG:S spenderand­e för att ”döda konkurrens­en” i Ligue 1.

– FANSEN ÄR trötta på det pratet och spelarna bryr sig inte. Jag vet inte varför han säger så. Försöker han få oss ur rubbning? Han gör samma sak varje gång inför PSG-LYON. Men det skrämmer inte oss, säger Psg-mittfältar­en Adrien Rabiot.

Nej, varken Aulas, Lyon eller något annat lag i Frankrike skrämmer Paris Saint-germain för tillfället. Men det här laget har stora visioner. Ligue 1 ska bara vinnas och konkurrent­er som Lyon och Monaco fösas åt sidan – det är i Champions League som Unai Emerys PSG måste bevisa vad de verkligen går för.

 ?? Bild: GONZALO FUENTES ?? BÖRJAT LYSANDE. PSG:S supertrio med Cavani, Mbappé och Neymar har öst in mål i inledninge­n av säsongen.
Bild: GONZALO FUENTES BÖRJAT LYSANDE. PSG:S supertrio med Cavani, Mbappé och Neymar har öst in mål i inledninge­n av säsongen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden