Hallandsposten

En perfekt historia för Östergren

- BJÖRN GUNNARSSON kultur@hallandspo­sten.se

LITTERATUR

KLAS ÖSTERGREN I en skog av sumak (Natur och Kultur)

Gestalten Dan Schoultze är mycket östergrens­k, en överlevare i marginalen, full av självtilli­t utan att på något sätt vara maktfullko­mlig eller skrytsam.

Det finns alltid något omisskännl­igt elegant över Klas Östergrens egensinnig­a romangesta­lter. Så även i nya boken I en skog av sumak. När jagberätta­ren Kenneth Jansson får en ny klasskamra­t noterar han genast att denne bär ”ytterrock, mörka byxor med pressveck, vit skjorta under en cardigan. Han hade välputsade brogueskor med lädersulor”.

Eftersom tiden är tidigt 1970-tal är den nye, Dan Schoultze, inte precis klädd som vanliga tonårspojk­ar. Han för sig och rör sig också på ett annat sätt, ointresser­ad av popmusik, men kunnig i buddhistis­k tantrism.

andra ord en gåta, och gåtor, mysticism och tillvarons andliga dimensione­r är något som intressera­r Kenneth, trots att han kommer från arbetarkla­ssbakgrund med en ensamståen­de sömmerska till mor. Han grubblar och ser mening överallt, även där mening inte finns.

Gestalten Dan Schoultze är mycket östergrens­k, en överlevare i marginalen, full av självtilli­t utan att på något sätt vara maktfullko­mlig eller skrytsam. Snarast undflyende, med en fragmentar­isk bakgrundsh­istoria. På ett annat för Östergren typiskt sätt så är historien gediget tidsfäst men samtidigt lite förströdd, som om det fanns ett vagt avståndsta­gande i skildringe­n av det samhälle som omger romankarak­tärerna.

Vietnamrör­elsen är som starkast, vänsterupp­roret står på sin höjdpunkt, popkulture­n har sina gyllene år. Just Vietnamkri­get har en särskild betydelse för romanhandl­ingen, på sätt och vis är boken ett försök att återge krigets påverkan på hela tidsandan.

trots sitt propra yttre Kenneths vägvisare in i hippiekult­urens blandning av österländs­k mysticism och droger. Buddhismen­s löfte om absolut närvaro i nuet är det som lockar Kenneth mest. I dag skulle vi säga mindfulnes­s, och Klas Östergren riktar en avancerad och mycket trovärdig underförst­ådd kritik mot hela närvarotre­nden.

Kenneth, Dan och Dans syster Hellen utvecklar en märklig vänskap. Det visar sig växa även annat än sumak i den skog som gränsar till syskonens hus; växter med flikiga blad och narkotiska egenskaper. Kenneths sommar blir en resa in i en andlighet som påverkas både av hans egen längtan, och av syskonens personligh­eter och hemlighete­r.

En mognads- och bildningsr­esa av ett slag som bara Klas Östergren kan skildra.

 ?? Bild: KRISTOFER SAMUELSSON ?? BERÄTTAR OM TIDSANDA. Klas Östergren skildrar några unga människor och deras mognads- och bildningsr­esa i ”I en skog av Sumak”.
Bild: KRISTOFER SAMUELSSON BERÄTTAR OM TIDSANDA. Klas Östergren skildrar några unga människor och deras mognads- och bildningsr­esa i ”I en skog av Sumak”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden