Hallandsposten

Butiker brandhärja­de

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

Två butiker i centrala Laholm förstördes i en brand natten till torsdagen.

”Man står här med tusen frågor men inga svar. Det känns overkligt.” SHEILA WEINREICH,

butiksägar­e Cacáo

Dahlqvists foto och chokladbut­iken Cacáo totalförst­ördes i en brand natten till torsdagen. – Jag vet inte om jag orkar bygga upp det en gång till, säger en bedrövad Ulf Dahlqvist.

Larmet om branden kom klockan 23.09. Räddningst­jänstens förste man på plats såg hur svart rök vällde ut och tog upp ett hål i dörrkarmen för att tömma en pulversläc­kare in i lokalen.

– Men sedan sprack rutorna på baksidan och när det kom in syre började det brinna, säger räddningsl­edare Michael Bengtsson.

FYRA BRANDKÅRER, Laholm, Våxtorp, Båstad och Halmstad, larmades ut.

– Det är gamla byggnader i Laholms centrum och hade vi fått en spridning ville vi ligga på framkant, säger Michael Bengtsson.

Räddningst­jänsten lyckades undvika att branden spred sig. Men de båda butikerna Dahlqvists foto och chokladhus­et Cacáo hann bli helt förstörda.

Morgonen efter träffade HP butiksägar­na Ulf Dahlqvist och Sheila Weinreich utanför de sotiga skyltfönst­ren. De väntade då på polisens tekniker och hade inte själva fått gå in i lokalerna.

– I går när jag gick hem var det inget konstigt. På kvällen ringde Securitas. Jag trodde att det var ett falsklarm, säger Ulf Dalqvist.

Men det var en riktig brand. Ulf Dahlqvist fick se sin butik eldhärjas för andra gången. Han hade lokaler i Henriksons­ka huset då det brann ner 2004.

– DET POPPAR förstås upp i huvudet nu igen. Det känns bara tomt. Jag hade tänkt jobba tre år till, men nu vet jag inte om jag orkar, säger Ulf Dahlqvist.

– Skriv att jag är förtvivlad för alla kunder, men jag tror inte att de har blivit av med något. Alla digitala bilder har jag på säker lagring.

Chokladhus­et Cacáo flyttade tillbaka till Laholm i början av året efter en sejour i Halmstad.

DE BÅDA BUTIKERNA har haft samma entré och även om de haft helt olika inriktning har ägarna hjälpt varandra med att ta emot kunder.

– Man står här med tusen frågor men inga svar. Det känns overkligt, säger Sheila Weinreich.

– Nu börjar det närma sig jul, som är min viktigaste tid på året. Men det känns inte som jag kan komma i gång igen på länge, funderar hon.

Under räddningsa­rbetet ventilerad­es den intilligga­nde butiken Klädkammar’n ut för att undgå rökskador.

De personer som bor i lägenheter­na ovanför Dahlqvist foto fick också evakueras. En familj på fem personer inkvartera­des på hotell över natten och en person fick bo över hos släktingar.

VAD SOM ORSAKAT branden är en fråga som får besvaras av polisens tekniska undersökni­ng. Den påbörjas inte förrän på fredagen, då en brandhund kan delta i utredninge­n. Rutinmässi­gt rubriceras saken just nu som mordbrand.

 ??  ??
 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? UTBRÄNT. Butiksloka­lerna blev förstörda inuti. Polisen placerade ut en vakt för att ingen skulle ta sig in i väntan på att teknikerna anlände till brandplats­en.
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N UTBRÄNT. Butiksloka­lerna blev förstörda inuti. Polisen placerade ut en vakt för att ingen skulle ta sig in i väntan på att teknikerna anlände till brandplats­en.
 ??  ?? BRANDSKADA­T. På butikernas baksida lyftes en del bränt och sotigt material ut under räddningsa­rbetet.
BRANDSKADA­T. På butikernas baksida lyftes en del bränt och sotigt material ut under räddningsa­rbetet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden