Hallandsposten

Hbtqi-historia ska lyftas fram i ljuset

- EMELIE NORDH 010-471 51 15 en@hallandpos­ten.se

Vilka berättelse­r döljer sig bortom den allmänna historiebe­skrivninge­n och hur kan de lyftas fram? Det vill länsstyrel­sen ta reda på genom projektet ”tysta kulturarv” som nu sätter fokus på att synliggöra Hallands Hbtqi-historia.

Som en del i detta kommer länsstyrel­sen och den ideella organisati­onen The Unstraight Museum under hösten att samla in Hbtqiperso­ners berättelse­r som är kopplade till olika platser i länet.

– DET FINNS många berättelse­r som har valts bort i historiesk­rivningen, ofta för att man avviker från den rådande normen. För att Hallands historia ska kunna återspegla­s på ett mångfacett­erat, jämlikt och inkluderan­de sätt är det viktigt att de lyfts fram, säger Jenny Nord, antikvarie på länsstyrel­sen och den som leder projektet.

Insamlinge­n, som samfinansi­eras av regionen och länsstyrel­sen, har nyligen startat och sker genom ett webbformul­är som kommer att vara öppet till och med årsskiftet.

– Det går att skicka in både bilder och text och man väljer själv om man vill vara anonym eller inte, säger Jenny Nord och tillägger att initiativt­agarna även kommer att genomföra en del aktivitete­r under hösten för att samla in berättelse­r.

Nästa steg blir att presentera resultatet så att det kommer allmänhete­n till del. Organisati­onen The Unstraight Museum har jobbat med många olika projekt för att synliggöra Hbtqi-historia och har bland annat skapat ett digitalt museum där materialet kan komma att ställas ut. Men än är det inte helt bestämt hur presentati­onen kommer att gå till.

– Vi sade tidigt att det blir karaktären på det insamlade materialet som får avgöra hur vi tar hand om det. Det ska bli spännande att se vad det landar i, säger Jenny Nord.

– DET KAN kanske bli en utställnin­g eller en bok och det skulle kunna ligga på internetmu­seet. Det beror på hur det lämpar sig.

Länsstyrel­sen i Halland började jobba med projektet tysta kulturarv i fjol och den insamling som nu inletts är en av flera som kommer göras framöver i syfte att lyfta förbisedda, dolda och bortvalda berättelse­r i Hallands historia.

Jenny Nord berättar att det inte råder brist på uppslag och att tanken är att nya insamlinga­r av berättelse­r ska starta ungefär vartannat år och sedan synliggöra­s året därpå.

– Det finns en hel del dolda kulturarv som man på olika sätt kan lyfta fram. Vi har bland annat pratat om det romska kulturarve­t och barns och äldres berättelse­r, säger hon. Fotnot: HBTQI är ett samlingsbe­grepp för homosexuel­la, bisexuella, transperso­ner, queerperso­ner och intersexue­lla.

 ?? Bild: JÖRGEN ALSTRÖM ?? BERÄTTELSE­R SÖKES. Jenny Nord, antikvarie på länsstyrel­sen i Halland, är projektled­are för insamlinge­n av Hbtqi-historia som genomförs i höst.
Bild: JÖRGEN ALSTRÖM BERÄTTELSE­R SÖKES. Jenny Nord, antikvarie på länsstyrel­sen i Halland, är projektled­are för insamlinge­n av Hbtqi-historia som genomförs i höst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden