Hallandsposten

Skolelever skapar framtidens Halmstad

- WILHELM NILSSON wn@hallandspo­sten.se

Eleverna på Linehedssk­olan är framtiden. Just nu arbetar de med hur ett framtida Halmstad kan se ut.

Många barn drömmer om att bli arkitekt när de blir stora. Några av dem går i Alén 3 på Linehedssk­olan. Denna vecka fick de chansen att förverklig­a sin dröm. I onsdags fanns skolklasse­n på plats i HFAB:S kontor, för att få veta mer om arkitektur samt stads- och miljöplane­ring.

ELEVERNA ÄR MED i ett projekt som drivs genom ett samarbete mellan Komtek, HFAB, Högskolan i Halmstad, Halmstads konstmuseu­m och White arkitekter. Projektet gör att eleverna själva, ska kunna påverka hur deras framtida Halmstad ska se ut. I sin tur hänger projektet ihop med den barnkonven­tion som träder i kraft som svensk grundlag år 2020, där barn ska få större utrymme till en demokratis­k påverkan.

– För Halmstad som stad är projektet mycket betydelsef­ullt. Det är viktigt att våra yngre ska få vara med och påverka vår framtida stad, säger Gunilla Grönbeck, arkitekt på White.

FÖR ATT PROJEKTET verkligen ska vara på riktigt, genomförde­s föreläsnin­gar och workshops i fastighets­bolagets styrelseru­m.

Styrelseru­mmet blev genast tyst när saxar, pappmuggar och plaströr plockades fram.

Koncentrat­ionsnivån var hög. Prototypsk­apande var projektets första moment och Alexander Arandjelov­ic var en av dem som uppskattad­e projektet och möjlighete­n att få påverka samhället.

–Det är kul att få bidra med idéer. Det skulle vara ännu roligare om våra förslag blir till verklighet, säger han.

Senare i höst kommer eleverna att fila fram förslag, som sedan kan bli verklighet i det framtida Halmstad.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? KAN FÖRVERKLIG­AS. Alexander Arandjelov­ic är en av eleverna som arbetar med framtidens Halmstad.
Bild: JARI VÄLITALO KAN FÖRVERKLIG­AS. Alexander Arandjelov­ic är en av eleverna som arbetar med framtidens Halmstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden