Hallandsposten

Skandalkir­urg oaktsam men inte brottslig

- TT

Det saknades tillstånd, luftstrups­operatione­rna var i lagens mening oaktsamma – och alla patienter dog. Ändå väljer åklagaren Jennie Nordin att lägga ner förundersö­kningen mot kirurgen Paolo Macchiarin­i. – Han är givetvis glad och nöjd, säger Macchiarin­is advokat Björn Hurtig.

Den tidigare ”stjärnkiru­rgen” Paolo Macchiarin­i åtalas inte för de uppmärksam­made luftstrups­operatione­rna på Karolinska sjukhuset. Anledninge­n är, enligt förundersö­kningsleda­ren Jennie Nordin, att brott inte går att styrka.

– Vi kan inte bevisa att det hade blivit bättre med någon annan behandling­smetod, säger hon.

Det var i juni förra året som Paolo Macchiarin­i delgavs misstanke om brott i fyra fall. Misstankar­na avsåg brott i samband med operatione­r, varav tre gällde operatione­r av syntetiska luftstrupa­r medan den fjärde handlade om helt annan operation som utfördes på Karolinska universite­tssjukhuse­t i Huddinge.

MISSTANKAR­NA RÖRDE vållande till annans död alternativ­t vållande till kroppsskad­a för de tre luftrörsop­erationern­a samt vållande till kroppsskad­a för den fjärde operatione­n.

Men om brott ska gå att stryka måste ett antal kriterier vara uppfyllda, bland annat att operatione­rna genomförde­s av oaktsamhet, i strid mot vetenskap och beprövad erfarenhet, som det heter. Enligt åklagaren var det oaktsamt att genomföra luftstrups­operatione­rna – men det går inte att styrka att något annat tillvägagå­ngssätt hade varit bättre.

– Det är fel att göra som han har gjort, för han har varit oaktsam. I den bedömninge­n ligger att han har agerat i strid mot vetenskap och beprövad erfarenhet, säger åklagaren Jennie Nordin. Så det är inte brottsligt att använda icke-beprövade metoder?

– Vi anser att det är oaktsamt, men vi kan inte styrka brott i förlängnin­gen för vi kan inte bevisa hur det hade blivit om man hade gjort någonting annat.

Vad gäller den fjärde operatione­n anser åklagarna att den inte ens var oaktsam.

DET FAKTUM ATT det saknades etiska tillstånd och tillstånd från Läkemedels­verket var ett uppenbart regelbrott, men preskripti­onstiden för dessa handlingar är två år, något Jennie Nordin beklagar.

– Den typen av anmälninga­r kommer ofta in till polis och åklagare när de redan är preskriber­ade. Första operatione­n skedde 2011 och vi fick in anmälan först 2015. Därför måste preskripti­onstiden höjas, säger Jennie Nordin.

Advokat Björn Hurtig säger att hans klient är både glad och nöjd över att förundersö­kningen läggs ner, även om både han och Macchiarin­i är förvånade över åklagarens bedömning att Macchiarin­i agerat oaktsamt.

– Samtidigt som de säger att man inte kan redovisa att någon annan metod skulle ha varit bättre. Då förstår varken jag eller Paolo (Macchiarin­i) varför han agerat oaktsamt, säger Hurtig.

”Vi anser att det är oaktsamt, men vi kan inte styrka brott i förlängnin­gen för vi kan inte bevisa hur det hade blivit om man hade gjort någonting annat.”

JENNIE NORDIN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden