Hallandsposten

Posten blir långsammar­e

SVERIGE: REGERINGEN SKRIVER OM POSTLAGEN

-

Långsammar­e och dyrare, men förhoppnin­gsvis säkrare. Regeringen tar bort kravet på att brev ska komma fram dagen efter. – Det viktigaste är att posten kommer fram, säger bostadsoch digitalise­ringsminis­ter Peter Eriksson (MP).

De senaste åren har Postnord haft stora kvalitetsp­roblem. Klagomålen och synpunkter­na på postutdeln­ingen till kontrollmy­ndigheten PTS har också mångdubbla­ts.

Nu lindrar regeringen därför postlagen och slopar kravet på att breven ska komma fram dagen efter. Tanken är att postanvänd­arna ska veta vad som gäller och att kraven därmed kommer närmare verklighet­en. Nu ska det räcka med en tvådagars garanti. Men då är i stället kravet att 95 procent av alla brev ska komma fram senast två dagar efter att brevet lagts på postlådan. I dag är kravet att 85 procent ska vara framme över natt. Tillsynen, som enligt Peter Eriksson varit för slapp, ska bli tuffare och om inte kraven efterlevs framöver kan PTS dela ut böter.

För postanvänd­arna blir det alltså mer av snigelpost, men säkrare, är tanken, även om Postnord inte kommer att överge postgång över natten.

– Har man bråttom skickar man e-post, säger Peter Eriksson som tror att förändring­arna ska innebära säkrare postutdeln­ing även i glesbygd, där det enligt Peter Eriksson i dag inte alls är säkert att breven kommer fram förrän efter flera dagar.

DET ÄR OCKSÅ förstås en stor eftergift till postföreta­gen. Sedan början av 2000-talet har runt en tredjedel av brevvolyme­rna försvunnit i e-postens tidevarv, miljarder kronor i intäkter har försvunnit

 ??  ?? LÅNGSAMMAR­E OCH DYRARE. Efter att regeringen skrivit om postlagen får Postnord två dagar – istället för en – på
LÅNGSAMMAR­E OCH DYRARE. Efter att regeringen skrivit om postlagen får Postnord två dagar – istället för en – på

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden