Hallandsposten

Hoppfullt slut på det stora feståret

-

”Hitmakaren från Halmstad lät bättre än någonsin med fiol och steel-guitar i kompet, och det var dessutom en av sommarens få riktigt fina kvällar.”

metoo. #metoo. #metoo... När vi tänker på det snart avslutade året är det nästan svårt att se, eller höra, något annat än dessa berättelse­r och ilskna rop som har dominerat de senaste månaderna.

En efter en har skrämmande historier dragits fram i ljuset och skapat en allt dystrare bild av svenska män och samhället. Men samtidigt väcker upproret ett hopp om en bättre och smartare framtid, en ljuspunkt i mörkret.

Vi hittar även flera sådana när vi tittar tillbaka på kultur- och nöjesåret i Sydhalland. 2017 har innehållit flera stora fester och den mäktigaste, rent publikmäss­igt, ordnade förstås Per Gessle – som den 11 augusti lockade drygt 11 000 personer till Brottet.

Hitmakaren från Halmstad lät bättre än någonsin med fiol och steel-guitar i kompet, och det var dessutom en av sommarens få riktigt fina kvällar. Varm och vacker som... i en Gessle-sång.

VÄDRET VAR BETYDLIGT mer nyckfullt vid Tall Ships Races tidigare under sommaren. De tålmodiga besökarna fick stå ut med både regn och en isande vind, som blåste bort de lokala stjärnorna Linnea Olsson, Mariette Hansson och Linnea Henriksson från scenen.

Men de lär komma tillbaka, och festivalen var ändå full av höjdpunkte­r för alla åldrar – från barnens Babblare till hårdrockar­na i Europe och mystomten Hasse Andersson. Och många sagolika skepp.

En tredje fest var Galgbergsf­estivalen i juli, så full av spännande musik. Jag var där en magisk kväll och hörde de lokala grupperna Mother Lake och Fågelvägen, och serbiske Marko Markovic med sina hejdlösa blåsare. Allra mest udda var den helvilde Captain Credible som levde rövare bland blixtrande ljus och datorer i sitt elektronis­ka universum.

ANDRA ARTISTER JAG minns med glädje från 2017 är pianisten och sångerskan Laila Biali, som svävade fritt mellan jazz och rock på Stadsbibli­oteket, och Americana-trion The Mulligan Brothers vars varma sånger svepte in hela Café Strandgata­n 20 i en mjuk filt.

Dessa konserter ägde rum i våras medan Timo Räisänen var höstens kung på Kajskjulet, en gudabenåda­d liveartist med urstarka melodier som kastade sig mellan viskningar och rop.

Det uppstod liknande stämningar i ”Fordringsä­gare”, Strindberg­spjäsen som spelades på Teatern i oktober med bland annat Görel Crona på scenen. Tack och lov envisas hon med att ofta besöka Halland.

En annan succékväll på Teatern var ”En kväll för boken” 9 november, där de fem författarn­a – Majgull Axelsson, Moa Herngren, Bodil Jönsson, Tina Nordström och Anne-marie Schjetlein – sålde ut salongen. Ett publikreko­rd!

Vid samma tillfälle delades Hallandspo­stens kulturstip­endium ut till sångerskan Anna Lovdal och musikfixar­na Jonas Börjesson och Billy Nilsson.

 ?? Bild: PATRIK LJUNGMAN ?? Ja, just vid Per Gessles stora kväll på Brottet kunde publiken njuta ohejdat av såväl musiken som en sammetsmju­k svensk sommarkväl­l.
Bild: PATRIK LJUNGMAN Ja, just vid Per Gessles stora kväll på Brottet kunde publiken njuta ohejdat av såväl musiken som en sammetsmju­k svensk sommarkväl­l.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden