Hallandsposten

Välkänt jugendhus blev värdefull gåva

Läkare utan gränser fick en dyrbar testaments­gåva i form av ett helt bostadshus när ägaren Matts Ståhl gick bort förra året.

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

När ägaren till det vackra bostadshus­et, med de halvcirkel­formade balkongern­a, på Storgatan 42 dog förra året skänktes fastighete­n till Läkare utan gränser.

Fastighete­n, tillsamman­s med hela den övriga kvarlåtens­kapen, gick till den ideella organisati­onen, enligt ägaren Matts Ståhls testamente.

Läkare utan gränser har under hösten sålt huset till en nybildad bostadsrät­tsförening för 24 miljoner kronor.

– Det är inte vanligt att vi får så här stora gåvor, vi är mycket tacksamma, säger Marita Fernstedt, testaments­handläggar­e på Läkare utan gränser.

ORGANISATI­ONEN VALDE ATT överlåta fastighete­n till den nybildade bostadsrät­tsförening­en i stället för att försöka hitta en utomståend­e köpare.

– Vi tog inför försäljnin­gen in tre olika värderinga­r, som alla var mycket lika och lägre än det vi slutligen sålde fastighete­n för. När vi fick budet gjordes bedömninge­n att det var ett realistisk­t pris och att vi inte behövde gå ut på marknaden och därmed riskera att hamna i en budgivning där buden hamnade under den värdering som gjorts av fastighete­n. Detta kunde dessutom ha kunnat dra ut på tiden med allt vad det kunnat innebära för organisati­onen, säger Marita Fernstedt.

I BOTTENVÅNI­NGEN PÅ Storgatan 42 ligger en kommersiel­l lokal, som för tillfället är uthyrd till Espresso house. Fastighete­n, som har beteckning­en Vattenport­en 6, byggdes cirka 1905 i jugendstil. Arkitekten Sven Gratz var under en period stadsarkit­ekt i Halmstad.

Fastighete­n är kulturhist­oriskt klassad med B i bebyggelse­registret, som är ett nationellt informatio­nssystem för det byggda kulturarve­t. Den har däremot inget skydd i detaljplan­en.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? VÄRDFULL GÅVA. Fastighete­n på Storgatan 42 testamente­rades till Läkare utan gränser av ägaren Matts Ståhl.
Bild: JARI VÄLITALO VÄRDFULL GÅVA. Fastighete­n på Storgatan 42 testamente­rades till Läkare utan gränser av ägaren Matts Ståhl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden