Hallandsposten

Förbundet som motarbetar sina egna klubbar

- JAN-OWE WIKSTRÖM 010 471 51 61 jow@hallandspo­sten.se

I går inleddes Hockeyetta­n södra vår. För Halmstad Hammers del 3–2 efter straffdram­a mot Tranås följt av Grästorp borta på fredag och Hanhals borta. Tre matcher på fem dagar. Och det i en serie som är slut – håll i er nu, den 14 februari!

Det är ”hål i huet” från Svenska ishockeyfö­rbundets tävlingsko­mmitté om ni frågar mig.

Tolv ynka omgångar efter jul blir det för de lagen som inte tar sig till play off eller tvingas spela den negativa kvalserien. Tolv.

Och en säsong som tar slut 2,5 månad före SHL.

DET SKULLE INOM fotbollen motsvara att division 1-serierna skulle sluta i mitten av augusti. Tja, ni hör ju själva... – Varför får inte vi spela 18 omgångar när Allettan får det? Då hade det ju dessutom synkat bättre vid play off-matcherna i stället för det glappet som vi nu får, frågar sig Hammers sportchef Niklas Söderström som denna afton även framgångsr­ikt vikarierad­e som coach för den magsjuke Fredrik ”Fredda” Johansson.

Gång på gång, år efter år, har den södra serien ansökt om trippelmöt­en för att utöka antalet matcher.

Och gång på gång blir det avslag – senast med motivering­en att ansökan kom in för sent.

”Det är ”hål i huet” från Svenska ishockeyfö­rbundets tävlingsko­mmitté om ni frågar mig.”

Trots att man alltså varje år har ansökt... I vilkas intresse då? Klubbarna vill ju inget hellre än att spela matcher och spelarna – med visioner att ta sig uppåt – vill ju också inget hellre än att spela fler matcher för att kunna utvecklas. Det är inte så många år sedan som Hockeyetta­n spelade 33 omgångar före jul. Nu är det 34. Totalt.

– Jag förstår inte tänket. Även om klubbarna i norr kanske inte vill kan man väl låta klubbarna i söder spela fler matcher där det är drag kring hockeyn. Och kan man hitta speciallös­ningar åt norrlagen kan man väl göra det i söder när alla vill, anser Söderström.

– Vi vill ju närma oss Allsvenska­n och det gör man inte genom att spela 20 matcher färre, påpekar Hammers sportchef.

OCH DÅ ÄR vi inne på den ekonomiska aspekten.

Efter den här säsongen måste klubbarna i division 1 redovisa ett eget kapital på 100 000 kronor. Samtidigt slår Svenska ishockeyfö­rbundet undan benen på dessa föreningar som får sina största inkomster genom just matcherna.

– Ja, det är ju matcher som vi vill spela, både sett till det sportsliga och ekonomiska. Därför kan det vara de där extra hemmamatch­erna som kan vara skillnaden mellan att klara elitlicens­en eller inte, medger Niklas.

Men kanske att man inte ska vara förvånad med ett förbund som går i SHL:S ledband och gör sitt bästa för att försöka stänga den högsta serien. Bara att byta ut megasuccén Allsvenska­n med den älskade, dramatiska kvalserien mot ett antal kvalmatche­r mot samma lag visade ju det.

Fast det behöver Hammers förstås inte bry sig om. Kampsegern trots backbrist och med tre egna juniorback­ar plus en 20-åring mot Tranås var precis den start som laget behövde för att kunna förlänga säsongen till efter den 14 februari.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden