Hallandsposten

C-politiker avgår – vanvårdade djur

Centerpoli­tikern Kent-arne Anderssons djur stod i upp till 80 centimeter gödsel. Nu lämnar han politiken med omedelbar verkan.

- CARINA NILSSON cn@hallandspo­sten.se 010-471 50 97

Centerpoli­tikern Kent-arne Andersson lämnar alla sina uppdrag omedelbart, efter att länsstyrel­sen har hittat mycket allvarliga brister i hans djurhållni­ng. Flera nötkreatur vadade i gödsel.

Strax före jul genomförde länsstyrel­sen en djurskydds­kontroll på Anderssons gård i Göstorp, efter att de fått in en anmälan.

Två djurskydds­handläggar­e och en länsveteri­när fann mycket allvarliga brister på gården.

Bland annat saknade alla nötdjuren torra och rena liggplatse­r. Några stod i ett gödsellage­r som hade en tjocklek på mellan 50 och 80 centimeter.

– DE KUNDE knappt röra sig, och riskerade att fastna i gödseln, säger länsveteri­när Madeleine Beckman.

Några av djuren hade också pälslöss, och kala hudpartier.

Två djur var blockhalta. Andersson uppmanades att omedelbart avliva de halta djuren, vilket också skedde.

Ett innertak hade rasat och en elkabel hängde ner så att djuren kunde fastna i den.

Länsveteri­när Madeleine Beckman har beslutat att ärendet kommer att åtalsanmäl­as.

– Bristerna är väldigt allvarliga, och redan 2015 anmälde en veterinär djurhållni­ngen. Då uppgav Andersson att han skulle göra av med djuren, men 2016 hände samma sak. Det innebär att han har haft tre år på sig att åtgärda detta, men inte gjort det, säger Madeleine Beckman. Hon fortsätter: – Vi försöker alltid jobba i dialog med de djurhållar­e vi möter, men här har vi uppenbarli­gen misslyckat­s, säger hon.

EFTER ATT UPPGIFTERN­A om djurhållni­ngen blivit offentliga, har Kent-arne Andersson valt att lämna alla sina politiska uppdrag i Laholms kommun.

– Jag fick ett föreläggan­de om att rätta till vissa saker före den 27 december. Jag sålde då alla djuren, och har numera inga djur alls. Jag har gjort fel och jag får stå för det, och ta konsekvens­erna av det, vilket innebär att jag lämnar politiken, säger han.

Hur bristerna i djurhållni­ngen har kunnat uppstå vill han inte svara på.

– Det finns omständigh­eter som gjort att det blivit så här, men jag orkar inte gå in på varför, säger Kent-arne Andersson.

Han är den andra Centerpoli­tikern i Laholm som på kort tid fått kritik för allvarliga brister i sin djurhållni­ng. För drygt ett år sedan slog länsstyrel­sen ner på förhålland­ena på fullmäktig­eordförand­e Roland Gottfridss­ons gård. Gottfridss­on belades senare med djurförbud.

Huruvida det skadar Centerpart­iet i Laholm har Erling Cronqvist, som är gruppledar­e för centerns fullmäktig­egrupp, svårt att sia om.

– Det är inte lätt att svara på, men det är i alla fall inget som är positivt, säger Erling Cronqvist.

HAN HAR HAFT en dialog med såväl centerordf­öranden Ove Bengtsson, som Kent-arne Andersson själv, och de är helt eniga om Anderssons avgång.

– Efter att ha sett länsstyrel­sens film fanns det inget att diskutera. Jag har själv djur, och jag förstår inte riktigt hur det kan bli så här, säger Cronqvist.

Vem som ska ersätta Kent-arne Andersson i hans politiska uppdrag är inte klart ännu.

 ?? Bild: LÄNSSTYREL­SEN ?? SVÅRT ATT RÖRA SIG. Kent-arne Anderssons nötkreatur vadade mer eller mindre i gödsel och djuren saknade dessutom torra och rena liggplatse­r.
Bild: LÄNSSTYREL­SEN SVÅRT ATT RÖRA SIG. Kent-arne Anderssons nötkreatur vadade mer eller mindre i gödsel och djuren saknade dessutom torra och rena liggplatse­r.
 ?? Bild: LÄNSSTYREL­SEN ?? SKARP KRITIK. Kent-arne Andersson får hård kritik av länsstyrel­sen för brister i djurhållni­ngen. Bland annat saknade djuren torra och rena liggplatse­r.
Bild: LÄNSSTYREL­SEN SKARP KRITIK. Kent-arne Andersson får hård kritik av länsstyrel­sen för brister i djurhållni­ngen. Bland annat saknade djuren torra och rena liggplatse­r.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden