Hallandsposten

Inget påbud om vaccinatio­n i Halland

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t i Göteborg uppmanar nu personal som saknar skydd mot mässling att vaccinera sig. I Halland ges ännu inte motsvarand­e rekommenda­tion.

– Vi har diskuterat frågan men ser ingen anledning att gå ut med något just nu. Det handlar fortfarand­e om ett väldigt lokalt utbrott i Göteborg och vi har en hög vaccinatio­nstäckning i Halland, säger smittskydd­släkare Mats Erntell.

Diskussion­en om vårdperson­alens smittskydd har fått fart efter att en anställd på Sahlgrensk­a smittats av mässlingen och i sin tur riskerat att smitta 63 nyfödda barn.

ÄVEN NÅGRA BARNMORSKO­R har tagits ur tjänst i väntan på besked om att de inte är smittbärar­e.

– Eftersom det därmed är viss barnmorske­brist i Göteborg så kan det bli så att kvinnor skickas till Varberg för att föda, men den finns ingen risk att de tar med sig mässlingen hit, säger Mats Erntell.

NÄR DET GÄLLER vårdperson­alens immunitet mot smittsamma sjukdomar så berättar han att alla nyanställd­a får fylla i en hälsodekla­ration. Där ska det framgå om man vaccinerat­s mot eller utsatts för olika smittor.

– Utifrån svaren erbjuds man vaccinatio­nsskydd genom företagshä­lsovården, men enligt hälso- och sjukvårdsl­agen så har man rätt att tacka nej till medicinsk behandling. Arbetsgiva­ren kan däremot ställa krav på vaccinatio­n för att man ska få jobba på exempelvis en barnmottag­ning, men vi har inte satt detta i system, säger Mats Erntell.

Om man är osäker på om man har skydd mot mässling så kan man få veta det via ett blodprov.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden