Hallandsposten

Dansk vill ha tillbaka fyndet

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 ao@hallandspo­stenn.se

Den gamla skeppskloc­kan som tillhört fyrskepp nummer 16 bärgades från havets botten av danske dykaren Allan Jensen i augusti. Kustbevakn­ingen tog klockan men nu vill Jensen ha den tillbaka.

Det var onsdagen den 23 augusti förra året som Allan Jensen från Danmark var och dök vid ett vrak på Fladen. Vraket är ett fyrskepp som brann och sjönk 1924, fyrskepp nummer 16. Allan Jensen bärgade mistklocka­n som en gång i tiden varnade skepp vid dimma från att köra på Fladengrun­det.

EN FRITIDSFIS­KARE SOM var och fiskade i närheten när klockan bärgades blev misstänksa­m och larmade Kustbevakn­ingen som åkte ut och beslagtog klockan. Polisen inledde en förundersö­kning men det stod klart att det inte handlade om någon vrakplundr­ing eftersom fyrskeppet sjunkit efter år 1850.

6 november meddelade kammaråkla­gare Jörgen Bengtsson att han lade ned förundersö­kningen eftersom det inte går att bevisa att Allan Bengtsson gjort sig skyldig till grovt egenmäktig­t förfarande.

VAD SOM SKA hända med sjöklockan är ett fall för polisen och ärendet har vandrat runt inom polisens olika avdelninga­r. Allan Jensen anser att det är han som har rätt till klockan.

– De har låtit den ligga på havsbottne­n i 93 år, om de hade tyckt att den var värdefull kunde de ha bärgat den själva tidigare, säger han.

Egentligen är det inte själva klockan i sig som han så hett eftertrakt­ar utan han anser att myndighete­rnas hantering av ärendet är felaktig. Han misstänker också att fallet hanteras annorlunda eftersom han är dansk.

Efter att nationella operativa enheten inom polisen konstatera­t att det inte handlar om ett kulturarvs­brott har det hamnat hos Jan Nicklasson, förundersö­kningsleda­re polisen i Varberg.

– Jag har inte hunnit börja titta på det. Det är första gången vi har den här typen av brott så det är en lång väg fram för att utbilda oss själva, säger han.

 ?? Bild: KUSTBEVAKN­INGEN/ARKIV ?? FYND. Skeppskloc­kan hittades vid Fladen.
Bild: KUSTBEVAKN­INGEN/ARKIV FYND. Skeppskloc­kan hittades vid Fladen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden