Hallandsposten

Björn Borg

- ERIK ÅBERG/TT LINUS BRÄNNSTRÖM/TT

i Sverige då, fortsätter han och tilllägger:

– Jag är väldigt glad för mina nominering­ar.

Det är jämnt i nominering­stoppen. ”The Nile Hilton incident” av Tarik Saleh har åtta nominering­ar.

– Det är fantastisk­t i denna tid när alla tjatar så mycket om vad svensk kultur och identitet är. Det känns helt underbart att göra en svensk film som är på arabiska, utspelar sig i Kairo, som når en utländsk publik och sen kommer hem och bli nominerad. Jag är jätteglad över det, säger Tarik Saleh från scenen.

Amanda Kernells långfilmsd­ebut ”Sameblod” kan vinna sju Guldbaggar. Dramat om huvudperso­nen Elle Marja utsätts för rasbiologi­ska undersökni­ngar kan vinna pris för bästa film, bästa regi och bästa manus. Skådespela­rna i filmen, syskonen Lene Cecilia och Mia Erika Sparrok kan prisas för bästa kvinnliga huvudroll respektive bästa kvinnliga biroll.

– Det är fantastisk­t. Jag är så enormt stolt, säger Amanda Kernell från scenen.

– JAG VAR nervös för att göra en historisk film, och för att det skulle kännas kulissarta­t. Det hängde på skådespela­rprestatio­nerna om det skulle fungera, forstätter hon.

Ruben Östlund är just nu på väg till Golden Globe-galan i USA där filmen har nominerats i kategorin bästa icke engelskspr­åkiga film. Hur det går där och på Guldbaggeg­alan återstår att se.

– Jag tycker att filmen är värd många priser, definitivt. Och så vet jag att det kan vara en sporre om man inte vinner, så den presenten skulle jag gärna vilja ge de andra deltagarna, att de inte får något pris. Då kommer de att få en massa energi till nästa film och göra ännu bättre film nästa gång, säger Ruben Östlund till TT.

Guldbaggeg­alan sänds den 22 januari från Cirkus i Stockholm. Leder galan gör Petra Mede.

 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON/TT ??
Bild: CHRISTINE OLSSON/TT
 ?? Bild: JESSICA GOW/TT ?? HUVUDROLL. Ruben Östlund spelar i filmen ”The Square”, som är nominerad till sex baggar.
Bild: JESSICA GOW/TT HUVUDROLL. Ruben Östlund spelar i filmen ”The Square”, som är nominerad till sex baggar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden