Hallandsposten

Färre nior klarar kunskapskr­aven

- KARIN JANSSON 031-62 40 00 karin.jansson@gp.se

Göteborgs niondeklas­sare redovisar allt sämre resultat. Andelen elever som uppnått kunskapskr­aven i samtliga ämnen minskar. Av Sveriges kommuner ligger just nu Göteborgs kommunala skolor i bottenskik­tet i ny rankning av SKL.

– Det är aldrig roligt när man hamnar långt ner i en rankning. Vi har ett långsiktig­t arbete med att vända skolresult­aten men sådant här tar tid, säger skolkommun­alrådet Karin Pleijel (MP).

I de kommunala skolorna har endast 62 procent av eleverna klarat kunskapskr­aven i alla ämnen under 2017, vilket går att jämföra med 69 procent året innan. Detta framgår i en ny rapport från Sveriges kommuner och landsting, SKL.

AV SVERIGES 290 kommuner hamnar Göteborgs kommunala skolor nu på plats 238 i HELENE ODENJUNG (L) SKL:S rankning. År 2016 var placeringe­n 212.

Kommunalrå­det Helene Odenjung (L) riktar hård kritik mot Göteborgs styrande politiker och menar att det krävs hårdare tag för att få bukt på problemen:

– Årets rankning är ytterligar­e en bekräftels­e på att Göteborgs styre gör allt annat än rätt. För att lyfta skolan och kunskapsre­sultaten behöver vi öronmärka resurserna, stärka rektorerna, lyfta lärarna och skapa arbetsro klassrumme­t. Tidiga insatser kräver också tidiga utvärderin­gar av hur eleverna ligger till mot skolans mål, säger hon.

DE FRISTÅENDE skolorna i kommunen sjunker också i tabellen, även om betydligt fler elever klarar målen. Här uppnådde 80 procent av eleverna kunskapskr­aven 2017, en sänkning med drygt tre procent jämfört med året innan.

Skolkommun­alrådet Karin Pleijel menar att skillnader­na mellan de kommunala och fristående skolorna bland annat handlar om att de kommunala skolorna tar emot fler nyanlända elever:

– Är man asylsökand­e eller har varit väldigt kort tid i Sverige så är det svårare att klara alla ämnen. Det är alltid en faktor som spelar roll.

”Årets ranking är ytterligar­e en bekräftels­e på att Göteborgs styre gör allt annat än rätt”

Vi vet att de kommunala skolorna har många fler elever med asylbakgru­nd och att de fristående har generellt mycket färre, säger hon och fortsätter:

– Dessutom är andelen föräldrar som har högre utbildning större hos de barn som går på friskolorn­a, vilket också är en förklaring till att resultaten skiljer sig åt.

ATT MAN I år kommer att gå över till en central skolorgani­sation i Göteborg tror hon kommer vara en del i att vända en negativ trend. Hon konstatera­r också att skillnader­na mellan skolorna i Göteborg, sett till skolresult­at, redan har minskat.

– Vi har satsat på de mest utsatta skolorna för att höja deras resultat och där ser vi att vi lyckats. Skillnader­na mellan de skolor som haft lägst betyg och de som haft högst betyg har minskat.

kommunalrå­d

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL ?? TRE AV FEM. I de kommunala skolorna i Göteborg har endast 62 procent av eleverna klarat kunskapskr­aven i alla ämnen under 2017.
Bild: PONTUS LUNDAHL TRE AV FEM. I de kommunala skolorna i Göteborg har endast 62 procent av eleverna klarat kunskapskr­aven i alla ämnen under 2017.
 ??  ??
 ??  ?? KARIN PLEIJEL (MP).
KARIN PLEIJEL (MP).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden