Hallandsposten

Hot mot HP:S källor oroar skyddsombu­d

HALMSTAD: Skyddsombu­det vid Vuxenutbil­dningen slår larm om att meddelarfr­iheten på skolan är hotad – och att mediekällo­r pekas ut.

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

Skyddsombu­det vid Vuxenutbil­dningen är oroad över att förbudet mot att efterforsk­a eller straffa mediers källor inte verkar respektera­s på arbetsplat­sen. Hon anser också att chefens uttalanden kan ses som hot mot den grundlagss­kyddade meddelarfr­iheten.

Tryckfrihe­tsförordni­ngen och Yttrandefr­ihetsgrund­lagen ger offentliga­nställda rätt att lämna uppgifter till medier för publicerin­g.

Efter Hallandspo­stens granskning av den kommunala vuxenutbil­dningen tycker dock Dusica Rakic, skyddsombu­d på skolan, att det känns som att chefen Maria Melander vill strypa denna meddelarfr­ihet.

– På ett möte sa hon sig vara ”trött på alla skriverier­na” och att hon vill ”ha ett slut på dem”, berättar skyddsombu­det.

– Med tanke på att det framgår av artiklarna att HP fått olika faktauppgi­fter av lärare på skolan känns det som att chefen skickar ut en signal om att det inte är okej att prata med tidningen, säger Dusica Rakic.

HON SÄGER SIG även ha märkt att det bryts mot förbudet för offentliga­nställda att efterforsk­a källor och förbudet för offentliga arbetsgiva­re att straffa mediers källor.

– I början av december frågade ett fackombud på skolan mig om en viss namngiven lärare pratat med HP – och förklarade upprört att det

vore förödande för Sfi-rektorn ifall det skrevs om vissa saker.

Före jul var samma fackombud med på ett möte angående behovet av neddragnin­gar på grund av Vuxenutbil­dningens dåliga ekonomi.

– När frågan kom upp om vilka tidsbegrän­sade anställnin­gar som inte skulle förlängas sa hon direkt att den namngivna läraren hon tidigare pekat ut som Hp-källa ”måste bort”, säger skyddsombu­det.

– Både jag och den tillförord­nade rektorn ifrågasatt­e detta, men nu får ändå inte den läraren fortsätta.

DUSICA RAKIC ÄR även upprörd över att Sfi-läraren som haft en relation med en elev anklagat en annan SFIlärare offentligt för att vara en av HP:S anonyma källor.

– Inför andra på skolan sa hon till sin kollega att hon visste att denne pratat med tidningen.

 ??  ?? MÅNGA RUBRIKER. HP har granskat olika saker på kommunens vuxenutbil­dning, men enligt skyddsombu­det vill skollednin­gen få stopp på ”skriverier­na”.
MÅNGA RUBRIKER. HP har granskat olika saker på kommunens vuxenutbil­dning, men enligt skyddsombu­det vill skollednin­gen få stopp på ”skriverier­na”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden