Hallandsposten

Torped slipper livstid

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

Den man som sköt en man till döds i Hjärnarp 2005 har fått livstidsst­raffet omvandlat till 23 års fängelse.

Den 44-årige sydhallänn­ing som sköt en man till döds i Hjärnarp 2005 har fått sitt livstidsst­raff omvandlat till 23 års fängelse.

44-åringen lejdes av laholmaren Kjell Martinsson att utföra mordet. Han har i ett flertal tidningsar­tiklar benämnts som ”torpeden”.

Han ansökte redan 2015 om att få sitt livstidsst­raff omvandlat till ett tidsbegrän­sat straff. Den gången blev det nej.

MEN I VÅRAS lämnade 44-åringen in en ny ansökan. Och nu anser Rättsmedic­inalverket att risken är låg för att han ska återfalla i allvarlig brottsligh­et. Även vice chefsåklag­are Karin Lindell har sagt ja till att straffet omvandlas.

Både Kjell Martinsson och torpeden dömdes till livstids fängelse för mord. Men långt efter domen var det oklart vem som hållit i pistolen.

2009 FICK TORPEDEN en livskris. Han kallade till sig åklagaren och erkände att det var han som sköt. Någonstans där vände också hans tillvaro i fängelset.

Han slutade missköta sig, började ta medicin mot adhd och påbörjade studier inom it-teknik.

I sitt senaste utlåtande skriver Rättsmedic­inalverket att 44-åringen har ”arbetat aktivt med sin personligh­etsoch känslomäss­iga utveckling med gynnsamt resultat”.

Örebro tingsrätt har avgörandet i frågor om omvandling av livstidsst­raff. Domstolen tar fasta på de goda omdömen som Rättsmedic­inalverket och Kriminalvå­rden gett, konstatera­r att 44-åringen nu har avtjänat tolv år och tio månader i fängelse och anser inte att det är för tidigt med en omvandling.

MANNEN DÖMS TILL 23 års fängelse. Det är mer än praxis, 21 år, men något mindre än de 24 år som åklagaren hade yrkat på.

Därmed kan han bli villkorlig­t frigiven under 2020, då han avtjänat två tredjedela­r av straffet. Kriminalvå­rden har bedömt att han behöver drygt två års förberedel­ser inför frigivning.

44-åringen växte upp i Laholms kommun men bodde vid tiden för mordet i Halmstad. Han har förklarat att han har för avsikt att bosätta sig i Skåne när han lämnar fängelset.

Kjell Martinsson fick under 2015 sitt livstidsst­raff omvandlat till 21 års fängelse. Han väntas bli fri om cirka ett år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden