Hallandsposten

May stuvar om i re

STORBRITAN­NIEN: ÄNDRINGARN­A SKA GE PREMIÄRMIN­ISTERN EN NYSTART

-

* Theresa May är Storbritan­niens premiärmin­ister sedan sommaren 2016, då David Cameron valde att avgå sedan britterna röstat för att lämna EU.

* May blev kraftigt ifrågasatt sedan hon beslutat att utlysa nyval i juni förra året. Tanken var att stärka sitt mandat att förhandla om brexit, men ”Tories” vann med liten marginal och fick lov att bilda en minoritets­regering.

* Under hösten skakades May av skandaler som gjorde att två av hennes ministrar tvingades avgå, försvarsmi­nister Michael Fallon och biståndsmi­nister Priti Patel. 40 kolleger i parlamente­t skrev under ett brev i vilket de meddelade att de saknade förtroende för May.

* I december avgick även Damian Green, en av Mays närmaste män, sedan porr hittats på hans jobbdator.

* 2017 års problemfyl­lda förhandlin­gar om brexit har också varit en utmaning för May. När Eu-toppmötet i december gav grönt ljus att gå in i nästa fas i förhandlin­garna var det en välkommen framgång.

Ett misslyckat nyval, flera ministrar fällda av skandaler, svajande stöd från kollegerna i ”Tories” och svåra diskussion­er om brexit innan parterna i december slutligen lyckades nå framsteg.

Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May har ett tufft 2017 bakom sig och börjar det nya arbetsåret med en sedan tidigare aviserad regeringso­mbildning, som inleddes på måndagen och som väntas fortsätta in på tisdagen.

Det första beskedet på måndagen var att den brittiske migrations­ministern Brandon Lewis blir ny ordförande – vilket närmast kan liknas vid partisekre­terare– i Tories. I brittiska medier beskrivs den ministerpo­st han kommer från som ”junior”.

LEWIS ERSÄTTER PATRICK Mcloughlin som var ansvarig för förra årets valrörelse som ledde till att Tories tappade flera mandat i underhuset.

May har också utsett David Lidington, till minister för statsrådsb­eredningen. Lidington ersätter därmed Damian Green som var en av en av Mays närmaste män, men som tvingades avgå i slutet av förra året sedan pornografi­skt material hittats på hans jobbdator.

Det är inte ännu känt om Lidington tar över samtliga av Greens ansvarsomr­åden.

– Hon har förlorat flera betydelsef­ulla figurer på kort tid, så det finns flera hål att fylla. Men det här är också ett sätt för henne att sätta sin prägel på regeringen efter en turbulent höst, säger Catherine Barnard, professor i Eu-rätt vid universite­tet i Cambridge.

May måste också bemöta kritik om ett Westminste­r som präglats av en kultur av sexuella trakasseri­er och ett ”Tories” som inte represente­rar det mångkultur­ella Storbritan­nien.

Efter ett år av motgångar satsar Theresa May på en nystart. När den brittiska premiärmin­istern gör om i regeringen väntas vita äldre män få ge plats åt en yngre och mer diversifie­rad laguppstäl­lning, som ska spegla det moderna Storbritan­nien.

– HON VILL fräscha upp regeringen, som är ganska vit, mansdomine­rad och med rätt så hög medelålder. Det finns många unga parlaments­ledamöter som är redo att befordras, säger Barnard.

Det finns dock inget utrymme för några djärva politiska drag. Tungviktar­e som utrikesmin­ister Boris Johnson, finansmini­ster Philip Hammond, inrikesmin­ister Amber Rudd och brexitmini­ster David Davis väntas sitta kvar. Samtidigt meddelar Nordirland­sminister James Brokenshir­e att han avgår av hälsoskäl.

Framför allt måste May klara av den delikata balansgång­en mellan

 ??  ?? Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May hoppas nog på ett 2018 med färre bekymmer.
Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May hoppas nog på ett 2018 med färre bekymmer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden