Hallandsposten

Lars Ohly lämnar V i protest

- TT

Vänsterpar­tiets förre ledare Lars Ohly lämnar partiet i protest mot att partiledni­ngen stängt av honom från partiets aktivitete­r efter anklagelse­r om sexuellt ofredande.

– Det har inte varit ett lätt beslut men jag kan inte med självrespe­kten i behåll vara kvar i ett parti som förhindrar att jag är kvar på samma villkor som alla andra och som visat en förfärande brist på fingertopp­skänsla och feghet, säger Ohly till Ekot.

BAKGRUNDEN ÄR ATT en kvinna har anklagat Lars Ohly för att ha trakassera­t henne sexuellt på en partifest i oktober 2017. Ohly nekar till anklagelse­n, men har bett om ursäkt för att han enligt egen utsago varit ”alltför närgången och efterhängs­en”.

Saken polisanmäl­des men polisen gick inte vidare med ärendet.

– Jag är otroligt ledsen. Hade aldrig kunnat tänka mig att jag skulle hamna i en situation där jag ens överväger att lämna det här partiet. Men det är det enda rätta jag kan göra, säger Lars Ohly.

I en debattarti­kel, publicerad i SVT Nyheters Opinion skriver Ohly att ingen i partiledni­ngen efterfråga­t hans version av vad som hände den aktuella festkvälle­n. Endast den biträdande partisekre­teraren har talat med honom under processen. ”Det kan man tycka är lite udda”, skriver Ohly, som trodde sig vara utsatt för ett ”bisarrt skämt” när han utestängde­s från partiarran­gemang. ”Ingen annan medlem har utsatts för denna bestraffni­ng så länge jag varit aktiv”, fortsätter han och hävdar att utestängni­ngen strider mot partiets stadgar om alla medlemmars lika värde.

OHLY HÄVDAR ATT han beskrivits som ”förövare”, vilket han ser som förtal. ”Marken försvann under mina fötter när dessa hugg utdelades”.

Enligt Ohly var det vid det här laget omöjligt att vara kvar i Vänsterpar­tiet, eftersom ”partiledni­ngen valt bort mig.”

Anklagelse­rna om sextrakass­erier fick också konsekvens­er för Funktionsr­ätt Sverige, där Lars Ohly är ordförande. Flera personer lämnade styrelsen eftersom Ohlys agerande, enligt dem, riskerar att skada förtroende­t för organisati­onen. Ohly har valt att stanna som ordförande.

Att Lars Ohly väljer att lämna partiet tycker Hanna Gedin, biträdande partisekre­terare, är tråkigt.

”Det är ingenting partiet varken önskat eller krävt”, skriver hon i ett pressmedde­lande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden