Hallandsposten

Rekordfå personer dog i trafiken 2017

- TT

Antalet personer som omkom i vägtrafik var förra året det lägsta i modern tid, enligt statistik från Transports­tyrelsen. 254 döda i trafiken 2017 var 16 färre än året innan. Antalet döda i spårtrafik och sjötrafik sjönk också.

Vägtrafike­ns dödstal har i flera år pendlat runt 260 personer om året. Att den preliminär­a statistike­n för 2017 nu anger 254 omkomna kan inte ses som något trendbrott, enligt Transports­tyrelsen.

Men det är den lägsta siffran efter andra världskrig­et. Det tidigare ”rekordet” var 259 döda 2015.

De flesta som omkom i vägtrafike­n, 136 personer, var förare eller passagerar­e i en personbil. 35 åkte motorcykel, 24 var cyklister och 36 var gående som blev påkörda av motorfordo­n.

Bland både cyklister och påkörda gående var mer än hälften av dödsoffren över 65 år.

– Äldre personer är skörare. Det krävs mindre krockvåld för att de ska få allvarliga skador. Man kan bli påkörd av en backande bil i låg hastighet på en parkerings­plats, men ramla och slå sig illa, konstatera­r Ryo Yamazaki, statistike­r på Transports­tyrelsen.

MYNDIGHETE­N HAR INGET trafiksäke­rhetsarbet­e som riktas specifikt mot äldre cyklister och gående.

– Att synas i mörker, med reflexer, är ett viktigt sätt att undvika att drabbas. Att fordonsför­are håller rätt hastighet är också viktigt, säger Yamazaki.

Transports­tyrelsen hoppas att nya åtgärder ska sänka dödstalet i trafiken ytterligar­e.

”Exempelvis blir det från 1 februari förbjudet att använda mobilen vid bilkörning när man håller den i handen. I mars startar vi upp ett utökat arbete med att utfärda varningar vid körkortsär­enden”, säger myndighete­ns generaldir­ektör Jonas Bjelfvenst­am i ett pressmedde­lande.

I bantrafik på järnväg, tunnelbana och spårväg omkom 79 personer under 2017. Det är tio färre än året innan. 71 av dem som dödades befann sig olovligt i spårområde­t. De flesta av dessa händelser var troligen självmord, enligt Transports­tyrelsen. Åtta personer omkom i olyckor vid korsningar.

TILL SJÖSS OMKOM 21 personer i olyckor med fritidsbåt­ar, en minskning från 28 personer 2016. Alla utom en av de omkomna i fjol var män. Ingen omkom inom yrkessjöfa­rten. Alla båtolyckor med dödlig utgång var ”singelolyc­kor”, som skedde någon utan krock med andra fartyg, föremål eller land. I flygtrafik­en omkom fyra personer vid olyckor inom skärmflygn­ing eller flyg med ultralätta luftfarkos­ter.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? OKLART. Kostnadern­a för vår kollektivt­rafik ökar mer än antalet resor. Det finns inget tydligt svar på varför, enligt professor Maria Börjesson.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT OKLART. Kostnadern­a för vår kollektivt­rafik ökar mer än antalet resor. Det finns inget tydligt svar på varför, enligt professor Maria Börjesson.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden