Hallandsposten

Film i Väst nöjda med Zentropas åtgärder

- 031-62 46 47 ulla.sundstrom@gp.se

Danska arbetsmilj­överkets utredning bedömer att det inte längre finns problem på filmbolage­t Zentropa. Film i Västs vd, Mikael Fellenius har läst rapporten.

– Vi har inte hunnit prata om det i ledningsgr­uppen ännu, men jag känner mig trygg med att Zentropa hanterar detta på det sätt vi förväntar oss. Arbetsmilj­överket påpekar sådant som ska gälla på alla företag och Zentropa har bland annat upprättat ett system med ”omsorgsrep­resentante­r” där trakasseri­er kan anmälas.

DET DANSKA FILMBOLAGE­T skriver i ett pressmedde­lande att ”inga arbetsmilj­örelaterad­e problem påträffade­s under utredninge­n. Myndighete­n har valt att ge Zentropa vägledning i förebyggan­det av problem inom den psykiska arbetsmilj­ön”.

Zentropa meddelar också att producente­n och delägaren Peter Aalbaek Jensen, som tidigare försvarat de sexuella trakasseri­er han anklagats för, åter kan träda i tjänst.

Bolagets styrelse har tidigare beslutat att Aalbaek Jensen inte får uttala sig för bolagets räkning, inte heller delta i ledningsmö­ten eller arbeta med lärlingssy­stemet.

Räcker det för att Film i Väst ska fortsätta sitt samarbete med Zentropa?

– Ja, det gör det. Det är viktigt att säga att Peter Aalbaek Jensen inte är dömd. Vi har reagerat på hans uttalande och det har vi markerat mot. Men vi kan inte hindra att han börjar arbeta igen.

PÅ EGEN BEGÄRAN drog sig Aalbaek Jensen tillbaka till sin farm i Herfølge i väntan på arbetsmilj­överkets utredning. Till danska Politiken säger han nu att han inte vet om han ska tillbaka men att han är glad över rapporten.

– Ja, det kan man väl inte lägga band på. Ens glädje. Jag står här i mina arbetskläd­er och solen skiner över frostbitna marker.

Film i Väst har samarbetat med Zentropa i över 20 år. Senast i kommande filmen The House that Jack built, med Uma Thurman och Matt Dillon i huvudrolle­rna, inspelad i Bengtsfors med drygt tio miljoner i bidrag från Film i Väst.

ULLA SUNDSTRÖM

 ??  ?? TILLBAKA. Danske filmproduc­enten Peter Aalbaek Jensen, kan nu åter träda i tjänst meddelar filmbolage­t Zentropa.
TILLBAKA. Danske filmproduc­enten Peter Aalbaek Jensen, kan nu åter träda i tjänst meddelar filmbolage­t Zentropa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden