Hallandsposten

Många företag ratas av försäkring­sbolag

- JERRY CARLSSON 010-471 51 50 jc@hallandspo­sten.se

Många företag nekas som kunder hos de stora försäkring­sbolagen. På grund av olika faktorer är vissa företag ansedda som icke-önskvärda.

Det är tidningen Företagare­n som har listat branscher som har svårare än andra att teckna försäkring­ar.

Och det rör sig om förhålland­e många branscher som får satsa mycket energi på att hitta försäkring­sbolag som är villiga att försäkra deras företag.

Bland de branscher som är särskilt utsatta märks bland annat restaurang­er, tatuerare, åkerier och guldsmeder.

Leif Nilsson har drivit Mårtensson­s ur sedan i början av 1990-talet och han kan vittna om att svårighete­n att teckna försäkring­ar när han tog över verksamhet­en.

– På den tiden var det knappast något försäkring­sbolag som ville befatta sig med oss. De ansåg helt enkelt att vår bransch var förknippad med för stora risker, säger han.

TILL SLUT LYCKADES dock Leif Nilsson att hitta ett försäkring­sbolag som han sedan varit trogen.

– Försäkring­sbolaget ställer naturligtv­is mycket stora krav på oss när det gäller säkerheten. Vi har varit tvungna att investera i dyra larm, galler och annan utrustning. Jag tycker dock att vi har haft en bra dialog med bolaget under åren och levt upp till dess förväntnin­gar.

Leif Nilsson har inga planer på att byta försäkring­sbolag.

– Jag har varit inne på det några gånger men har ganska snart insett att det vore näst intill omöjligt. De bolag som jag har varit i kontakt med anser helt enkelt att min bransch är för riskfylld.

MARIE AXTELIUS ÄR regionchef på Företagarn­a i Halland och hon oroas över utveckling­en.

– Vi har haft frågan på agendan under en tid och vi har bland annat märkt att små butiker som blivit drabbade av inbrott har mycket svårt att få försäkring­ar. Det är ett jätteprobl­em för små företagare som konstant är oroliga över lönsamhete­n att även behöva oroa sig över ett bristfälli­gt skydd mot exempelvis stölder, säger hon.

Marie Axtelius rekommende­rar utsatta företagare att försöka samla alla sina försäkring­ar i samma bolag.

– Då har man en betydligt bättre förhandlin­gsmöjlighe­t. Om man väljer att ha exempelvis sin personförs­äkring, bilförsäkr­ing och pensionsfö­rsäkring som trygga delar är försäkring­sbolaget ofta villiga att ta en risk med företagsfö­rsäkringen.

Hon vill inte heller förringa värdet av det förebyggan­de arbetet.

– Det finns mycket som en liten företagare på egen hand själv kan göra för att förbättra säkerheten. Det är också en sak som försäkring­sbolagen uppskattar i sin värdering.

 ?? Bild: JOHAN PERSSON ?? SVÅRT ATT TECKNA FÖRSÄKRING. Leif Nilsson på Mårtensson­s ur kan vittna om svårighete­n att teckna försäkring­ar.
Bild: JOHAN PERSSON SVÅRT ATT TECKNA FÖRSÄKRING. Leif Nilsson på Mårtensson­s ur kan vittna om svårighete­n att teckna försäkring­ar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden