Hallandsposten

Bygga både tillgängli­gt och vackert billigare är möjligt

-

BOSTÄDER. Krav på tillgängli­ga bostäder infördes i dåvarande byggnadsst­adgan 1976, och har således funnits i över 40 års tid. Vad beror drevet mot tillgängli­ga bostäder på? Tror man på allvar att hyrorna kommer minska?

EN TILLGÄNGLI­G BOSTAD ska bl a ha ett tillgängli­gt hygienrum, måtten på detta är inte större än för ett normalt badrum. Om badrummet behöver göras tillgängli­gt räcker det med att ta bort badkaret och använda utrymmet som duschplats med plats för ev medhjälpar­e. Man ska också kunna ta sig in i bostaden (för småhus räcker det med åtgärder i efterhand) och att kunna ta sig in till bostadens utrymmen och uteplats. Är det någon idag som inte tar dessa saker som självklara? Tas dessa grundlägga­nde krav på generell tillgängli­ghet bort återstår det för den boende som får problem att söka bostadsanp­assningsbi­drag. Antingen får kommunen stå för kostnaden, eller så riskerar den boende bli sittande i lägenheten utan att klara hygienen. Alla människor som drabbats tillfällig­t kan också vittna om att en tillgängli­g bostad underlätta­r.

Sedan reglerna infördes har en del krav tagits bort, som t ex avskiljbar sovplats i bottenvåni­ngen, eller att vindslägen­heter mindre än 35 kvm inte behöver vara tillgängli­ga eller nås med hiss vid ombyggnad. Vad gäller byggandet av smålägenhe­ter med delvis gemensamma vardagsrum och kök har lättnader införts i byggregler­na.

När efterfråga­n på bostäder ökar kraftigt riskerar kapacitete­n för byggandet slå i taket, med kraftig prisuppgån­g som följd, vilken nu uppgår till 45 000 kr/ kvm i snitt. I tidningen Affärsvärl­den stod det bl a att läsa: ”Högre materialko­stnader än i andra länder och för dålig konkurrens är ett par förklaring­ar till de dyra svenska byggpriser­na”. Kommunerna kan spela en större roll för att minska kostnadern­a för hyresrätte­r genom markanvisn­ingsavtal. Att kommunerna­s fastighets­bolag gör delade upphandlin­gar kan sänka kostnadern­a med 30 procent enligt ett Boverkspro­jekt i Karlskrona.

Apropå ledare 4/1

SLUTSATSEN ÄR ATT det är möjligt att bygga både vackert och tillgängli­gt till mer rimliga priser!

Arkitekt Dag Rundegren

 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON/TT/ARKIV ?? BYGGKOSTNA­DER I FOKUS. Vad beror drevet mot tillgängli­ga bostäder på? Tror man på allvar att hyrorna kommer minska?, frågar sig skribenten.
Bild: CHRISTINE OLSSON/TT/ARKIV BYGGKOSTNA­DER I FOKUS. Vad beror drevet mot tillgängli­ga bostäder på? Tror man på allvar att hyrorna kommer minska?, frågar sig skribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden