Hallandsposten

Bilens koll på föraren prövas

- MICKE LARSSON/TT

Att hålla koll på bilen när man kör är så klart väldigt viktigt. Men nu börjar det bli självklart att det också ska vara tvärtom: Bilen ska hålla koll på föraren, och förmågan till det läggs in i säkerhetst­est.

Moderna bilar har sensorer som övervakar att föraren är koncentrer­ad på sin uppgift. Ögonrörels­er, tendenser att somna och ryckig körning registrera­s av sensorer.

Tekniken är nu så långt framme att den kommer att läggas in som ett moment i trafiksäke­rhetsorgan­isationen Euro NCAP:S tester, där varje bilmodell klassas efter hur säker den anses vara. Euro NCAP består av myndighete­r och frivilliga organisati­oner från en rad länder i Europa.

– PLANEN ÄR att senast 2020 börja med bilens förmåga att agera mot trötthet, för att några år senare inkludera annan distraktio­n, onykterhet och så vidare, säger Anders Lie, säkerhetss­pecialist på Trafikverk­et, som leder Euro NCAP:S arbetsgrup­p om tekniken.

Trötthetsv­arnare finns redan i ganska många nya bilmodelle­r. Att tekniken tas med i testningen är ett sätt att utmana biltillver­karna.

–Vi vet sedan tidigare att om Euro NCAP lägger in ett nytt test, då tar bilindustr­in det på ganska stort allvar och undersöker vad som går att göra, säger Anders Lie.

– Trötthet, distraktio­n, alkohol och droger är stora problem i trafiken. Det är alla överens om, men med lite olika fokus i olika länder.

BILEN KAN INTE mäta en promilleha­lt, men däremot se andra tecken. Många bilförare som omkommer med alkohol i kroppen har somnat vid ratten.

– Det finns olika sätt att upptäcka om föraren är trött. En kamera registrera­r hur man blinkar och vart man tittar, säger Anders Lie.

Dagens trötthetsv­arnare reagerar ofta med att tända en symbol som uppmanar föraren att ta rast. Men Euro NCAP vill att bilen gör mer, om förarens problem fortsätter.

– Vi har skissat på att nöd- och stödsystem, som nödbroms och assistans för filhållnin­g, ska sättas i sitt mest nervösa läge. Vi har också funderat på att koppla övervaknin­gen av föraren till att bilens toppfart kan sättas ner, en egenskap som många moderna bilar redan har för tekniska problem, säger Anders Lie.

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT/ARKIV ?? KOLL. Bilens förmåga att hålla koll på hur koncentrer­ad föraren är ska läggas i organisati­onen Euro NCAP:S säkerhetsk­lassning av bilmodelle­r.
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT/ARKIV KOLL. Bilens förmåga att hålla koll på hur koncentrer­ad föraren är ska läggas i organisati­onen Euro NCAP:S säkerhetsk­lassning av bilmodelle­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden