Hallandsposten

Eva Andersson, Jannes lillasyste­r:

-

Många pratar om att Janne Andersson började sin tränarbana som spelande tränare för Alets IK 1988, men innan dess tränade han faktiskt Alets tjejer – på uppmaning av sin dåvarande flickvän Birgitta, som var med i laget.

– HAN VAR JÄTTEDUKTI­G på att kunna ta en grupp och få alla med sig. Som jag ser det var han precis likadan då som han är nu med landslaget. Visst hade han temperamen­t, men det handlade mest om att han ville att vi skulle vinna, säger hans lillasyste­r Eva, som på den tiden var en av de bästa tjejerna i laget.

– Men han var noga med att ingen skulle tro att jag hade fjäsk hos honom. I stället var han väldigt snål med beröm till mig – i efterhand har jag flera gånger sagt att han kunde ha varit lite mer generös med komplimang­er till mig, berättar hon och skrattar. Eva följer VM med stor inle- velse, särskilt Sveriges matcher, och är väldigt nöjd hittills. Kontakten med Janne har under turneringe­n skett via sms.

– Matchen mot Schweiz blir den svåraste hittills. Det låter kanske inte så märkvärdig­t som Brasilien eller Frankrike, men jag håller med brorsan om att det krävs personbäst­a av alla i landslaget för att kunna slå schweizarn­a.

– PRECIS SOM SVERIGE är Schweiz ett discipline­rat lag, där alla jobbar hårt för varandra, säger hon och pekar på hur Janne varnat för att Schweiz är rankat sexa i världen och bara har förlorat en av de 25 senaste landskampe­rna. När vi pratar om att hennes storebror har tagit Sverige vidare från gruppspele­t, bland de 16 bästa i världen, tycker hon det är rätt häftigt att ha varit med när han lade grunden till sin tränarfilo­sofi – som tränare för Alets tjejer. – I helgen lyssnade jag igenom hans sommarprat från förra året och tänkte på att han haft kvar samma värderinga­r i alla år. Han kräver att alla ska ge allt och tror stenhårt på att man kan flytta berg – om man gör det tillsamman­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden