Hallandsposten

Vad händer i Laholms kommuns ”tysta rum”?

-

POLITIK. Åter har det förhandlat­s i kommunens ”tysta rum”. Åter har en av kommunens chefer köpts ut. Beslut är taget ”i samråd”. Båda parter skall hålla en god ton i media och övriga kommunikat­ionskanale­r. Inte uttala sig negativt eller opassande. Det sägs bero på arbetsmilj­ö och på klimatet, mer vill man inte berätta! Jag ställer mig frågan, var finns det demokratis­ka klimatet? Varför behövs ett avtal om att tala ”snällt om varandra”? Har kommuninvå­nare inte rätt att få veta varför det återkomman­de betalas ut ofantliga summor i utköp?

HP SKREV 30 januari 2017 ”Notan för utköp över 18 miljoner kronor” Laholms kommun har på tio år betalat över 18 miljoner för att lösa ut ”oönskad personal”. Enligt kommunrevi­sionen var det många och dyra utköp. Rådande politiker ville se en förändring, förslag var att utbilda chefer i rekryterin­g och arbetssätt.

Nu har vi nått 20 miljoner! Får kommuninvå­narna ta del av en fortlöpand­e uppföljnin­g för att förhindra utköp? En sådan görs väl av ansvariga politiker som har fått förtroende­t att förvalta våra skattemede­l!

NÄR DET TILLÅTS att spekulera är det sunt att tänka: vad är kärnan till konflikter­na i kommunhuse­t? Är arbetsmilj­ön orsaken till dyra personalut­köp, eller tenderar problem att hålla sig kvar?

Det är inte acceptabel­t att skattepeng­ar används på detta sätt. Avsätts det pengar i budgeten för avgångsved­erlag, eller var kommer pengarna ifrån?

20 miljoner skulle förbättra skolmiljön för våra barn, öka tryggheten och skolresult­at. Lärarkåren skulle säkert inte säga nej till mer resurser. I äldrevårde­n behövs förstärkni­ng. Det är några exempel.

POLITIKER VISA ER i det offentliga rummet. Välkomna ut för att se vad som behöver förbättras. Gå till exempel som rastvakt på skolorna, och upplev hur miljön är där! Våga se verklighet­en som den upplevs av kommuninvå­nare. Agera för en bättre arbetsmilj­ö även för andra utanför kommunhuse­ts ”tysta rum”.

Maivor Aronsson

besviken kommuninvå­nare

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden