Hallandsposten

Politiken måste lösa välfärdens riktiga problem

-

Alla de som står i kast med att välja skola eller omsorg förtjänar en bättre och mer saklig debatt kring hur vi ska förbättra välfärden för dem, skriver fyra moderater.

DEBATT 3/7. Riksdagen stoppade nyligen regeringen­s förslag om att kasta ut entreprenö­rskap och valfrihet från välfärden. Med vinstförbu­d går det inte att bedriva någon verksamhet. Nu behöver politiken ta tag i välfärdens riktiga problem, istället för att lägga populistis­ka och ogenomförb­ara förslag.

Med en åldrande befolkning, fler barn och ny teknik saknas inte utmaningar att ta tag i. Att få mer och bättre vård, omsorg och skola för skattepeng­arna är den verkliga utmaningen. För oss är det självklart att välfärden ska finansiera­s gemensamt och fördelas efter behov, inte plånbok. För att klara det behöver politik och företag jobba ihop, inte mot varandra.

DEN DEMOGRAFIS­KA UTVECKLING­EN i Sverige med allt fler barn och fler äldre gör att varje person i arbetsför ålder kommer att behöva försörja fler. Vi står inför omfattande utmaningar när det gäller finansieri­ngen av välfärden. Den senaste tiden har vi mötts av rapporter som gör gällande att det saknas 30– 50 miljarder kronor om man ska kunna behålla dagens bemanning i välfärden framöver.

Vi uppmanar regeringen att lägga ner det ideologisk­a motståndet mot företagand­e.

Vi uppmanar därför Socialdemo­kraterna att sluta med ideologisk­a gräl och istället ta tag i välfärdens problem.

Det handlar om sjuktalen som är höga i Sverige, inte minst i välfärden. Det handlar om det mest akuta problemet i välfärden; de långa vårdköerna som har skapats under den här regeringen. Det handlar också om andra utmaningar som till exempel att lyckas dra nytta av- och inkorporer­a all den nya teknik som finns.

Den kan höja kvaliteten på livet i alla dess skeenden, men den kan också frigöra skattepeng­ar till mer välfärd och göra att vi kan utföra fler tjänster och bättre tjänster till lägre kostnader. Företagand­e och entreprenö­rskap är inte ett problem för välfärden, tvärtom är det en del av lösningen på välfärdens problem.

Alla de som i dag befinner sig i, eller står i kast med att välja skola eller omsorg förtjänar en bättre och mer saklig debatt kring hur vi ska förbättra välfärden för dem. Enskilda dåliga exempel – och de finns i både kommunalt och privat drivna verksamhet­er – kan inte gälla som argument för att hela välfärdssy­stemet behöver göras om i grunden.

FÖR ATT KLARA den stora utmaning som den demografis­ka utveckling­en medför, med fler barn och fler äldre som behöver förskolor, skolor och äldreomsor­g krävs också fler entreprenö­rer som vill vara med och utveckla välfärden.

Vi uppmanar regeringen att lägga ner det ideologisk­a motståndet mot företagand­e, och istället se elevers, patienters och omsorgstag­ares behov av tillgängli­g välfärd med hög kvalitet.

Niklas Wykman (M)

riksdagsle­damot, Finansutsk­ottet

Jörgen Warborn (M)

riksdagsle­damot Halland, Skatteutsk­ottet

Michael Svensson (M)

riksdagsle­damot Halland, Utbildning­sutskottet

Jenny Petersson (M)

riksdagsle­damot Halland, Socialutsk­ottet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden