Hallandsposten

Gratis streaming på biblioteke­t

- JENNIFER LAST

Nu kan låntagare i Halmstad frossa i filmer – gratis.

Det är via Förlagett, ett förlag som Halmstads bibliotek har haft en relation med sedan tidigare och tjänsten Cineastern­a som man som låntagare nu får tillgång till ett gediget utbud av filmer.

Ett giltigt biblioteks­kort och internetup­pkoppling är allt som behövs för att ta del av de dryga 1 700 filmer och tv-serier som Halmstads stadsbibli­otek erbjuder via den nya streamingt­jänsten.

Filmerna som du lånar med hjälp av ditt lånekortsn­ummer, personnumm­er eller pinkod kan du se på din dator, surfplatta eller mobiltelef­on.

– NAMNET CINEASTERN­A är en programför­klaring, inte världens mesta film. Hellre världens bästa film, säger Daniel Andersson, projektled­are Cineastern­a, om tjänsten.

Cineastern­a har funnits på bibliotek runt om i landet i ett år och har blivit stor succé i biblioteks­sverige. I fredags blev tjänsten tillgängli­g för låntagare i Halmstad.

–Halmstad har varit intressera­de av tjänsten under en längre tid och de använde sig av en intern testgrupp som sedan beslutade för att ta in den, säger Daniel Andersson, projektled­are Cineastern­a.

LÅNETIDEN FÖR EN film är 48 timmar och du kan streama filmer två gånger i veckan.

Enligt Daniel Andersson är det en del av den digitala utveckling­en och han menar på att det digitala formatet är viktigt för att det ska vara smidigt och lättillgän­gligt.

– Det är ytterligar­e ett steg för biblioteke­n att kunna utföra sin roll. Det är viktigt att även biblioteke­n följer med i tiden och den här tjänsten bidrar till att de kan erbjuda bra kultur till en större målgrupp. Kulturen är för alla, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden