Hallandsposten

Opinion.

- MATTIAS KARLSSON Politisk redaktör mattias.karlsson@ hallandspo­sten.se

Den falska berättelse­n om Sveriges nedgång och fall kan få en avgörande betydelse i valet.

Falska nyheter kan faktiskt påverka ett val. Det visade en undersökni­ng tidigare i år gjord vid Ohio State University i USA. Genom att studera det amerikansk­a presidentv­alet 2016 kunde forskarna konstatera att tidigare Obamavälja­re som trodde på fejkade nyheter om Hillary Clinton också valde att inte rösta på henne.

Särskilt stor blev effekten av falska nyheter i delstater där Clinton förlorade med liten marginal eftersom det amerikansk­a valsysteme­t är uppbyggt enligt principen att vinnaren i en delstat tar hem alla elektorer.

Resultatet är väl känt, USA och världen begåvades med en spridare av lögner, tomma löften och galenskape­r: Donald Trump.

Det räcker inte att alltid att punktera falska nyheter. Det finns också falska narrativ.

ETT VIKTIGT SVAR från medierna på fejkade nyheter är faktagrans­kning, att gå till botten med vad som faktiskt är sant eller falskt. Detta har också blivit en trend i många svenska medier inför valet.

Men det räcker inte alltid att punktera falska nyheter. Det finns också falska narrativ, det vill säga falska berättelse­r. Om detta skriver filosofen Åsa Wikforss i en kolumn i fredagens Dagens Nyheter (6/7).

Wikforss skriver om det falska narrativet som nu sprids om Sverige och som handlar om ”landets nedgång och snara fall”. Alla tecken på att Sverige går åt fel håll med trygghetss­ystem som kollapsar, sjukvårdsk­ris och ökad gängkrimin­alitet sätts ihop med ett klart och tydligt budskap: Landet med progressiv­a och höga värderinga­r håller på att gå under för att man tog emot för många flyktingar.

Var och en för sig kan beskrivnin­garna vara sanna men det övergripan­de budskapet är falskt, menar Åsa Wikforss.

FÖR ATT TA ett närliggand­e och aktuellt exempel. Halmstads kommun kallade i förra veckan till en pressträff för att berätta att kommunens renhållnin­gsarbetare fått betydligt mer att göra med att städa stadens gator och torg. Kommunens budskap var kort och gott, nu får det vara nog med skräp i centrum.

Hallandspo­sten rapportera­de och underteckn­ad skrev en ledare om ämnet. Även SVT Halland gjorde ett tv-inslag. Så långt allt väl. Men på vissa håll läggs nyheten in i ett större sammanhang, i ett narrativ, och då handlar det om att skräpet på stan beror på att Sverige tagit emot många nyanlända de senaste åren.

Var för sig är påståenden­a sanna, det finns uppenbarli­gen mer skräp i Halmstad och Sverige har tagit emot många invandrare de senaste åren. Men hänger detta egentligen ihop? Detta går det inte att uttala sig säkert om, i alla fall inte utan en rejäl undersökni­ng. Och troligen går det inte att leda i bevis eftersom det finns så många olika faktorer som påverkar mängden skräp i centrum.

Men i ett falskt narrativ om att Sverige håller på att gå under för att landet tog emot för många flyktingar passar det in att dra sina egna slutsatser – allt är invandrarn­as fel. Tyvärr håller detta också på att bli en berättelse som vinner allt fler anhängare.

ÅSA WIKFORSS KONSTATERA­R i sin kolumn att falska nyheter inte lär avgöra ett svenskt val, men det kan däremot ett falskt narrativ göra. Och där befinner vi oss just nu.

Med andra ord kan en falsk berättelse om Sverige bli avgörande i höstens val. Det är i så fall oroväckand­e och måste motarbetas – både av politiker och ansvarsful­la medborgare.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden