Hallandsposten

Gymnasiela­gen ”får inte tillämpas”

- KLAS WIDESTRAND/TT MALIN JANSSON/TT CARL CATO/TT

Den hårt kritiserad­e gymnasiela­gen för unga ensamkomma­nde har underkänts av en domstol i Malmö. I praktiken blir den tandlös, enligt en expert. Regeringen vägrar dock att kommentera frågan. Statsminis­ter Stefan Löfven (S) hänvisar till att domen kan komma att överklagas.

Trots kritiken valde regeringen att driva igenom lagförslag­et som var tänkt att ge omkring 9 000 ensamkomma­nde unga med avslag en ny chans att stanna i Sverige. Den del av lagen som domstolen dömer ut handlar om det uppluckrad­e kravet på att den sökande ska kunna bevisa sin identitet.

”Migrations­domstolen anser i domen att bristerna i beredninge­n är sådana att bestämmels­en om sänkt beviskrav inte får tillämpas”, skriver domstolen. Ärendet gäller en man från Irak vars identitet inte kunde fastställa­s.

Chefsrådma­nnen Fredrik Löndahl, som varit domare i målet, anser att detta kan få stora konsekvens­er för en stor del av de asylsökand­e som hade hoppats få uppehållst­illstånd med hjälp av den nya lagen.

– De allra flesta som berörs av den här lagstiftni­ngen har inte möjlighet att styrka sin identitet för att göra den sannolik och med det här synsättet innebär det då att lagstiftni­ngen i de allra flesta fall inte ska tillämpas, så man får inte uppehållst­illstånd med de här reglerna. Då blir alltså lagen mer eller mindre tandlös?

– Ja exakt, så är det.

VARKEN MIGRATIONS­MINISTER Helen Fritzon (S) eller Stefan Löfven (S) vill kommentera utfallet.

– Fallet kan komma att överklagas. Så länge inte processen är avslutad avstår jag från att kommentera, säger statsminis­tern.

Maria Ferm, gruppledar­e för Miljöparti­et och migrations­politisk talesperso­n, anser att domstolen har valt att inte tillämpa lagen. Hon hävdar att det inte finns några tveksamhet­er i propositio­nen om att ungdomar som inte kan styrka sin identitet också ska få stanna. Hon tycker heller inte att berednings­processen gått för fort och poängterar att den nya lagen haft stöd av en majoritet i riksdagen.

– Det är klart att remisstide­n var kort, men förslaget har skickats till lagrådet flera gånger och har behandlats i flera utskott. Därefter har en majoritet i riksdagen stött detta, säger hon.

GYMNASIELA­GEN FICK omfattande kritik från flera remissinst­anser innan den trädde i kraft 1 juli. Advokatsam­fundet ansåg exempelvis att förslaget var mycket komplicera­t och lagteknisk­t svåröversk­ådligt.

Sveriges kommuner och landsting (SKL) pekade i sin tur på att lagen innehöll flera frågetecke­n gällande kommunerna­s ersättning och deras möjlighete­r att planera.

Medan lagen inte vunnit laga kraft meddelar Migrations­verket att de fortsätter handlägga dessa ärenden och tillämpa lagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden