Hallandsposten

Samhället bör markera tydligt mot extremism

-

I demokratin­s namn finns två val: avveckling eller anpassning. Det skriver riksdagska­ndidaten Lars El Hayek med anledning av en ny rapport om salafism och salafistis­k jihadism.

DEBATT 7/7. Den senaste tiden har det tilltänkta moskébygge­t på Fyllinge varit föremål för debatt, både lokalt men även nationellt. Dessförinn­an har moskén i Halmstad varit i medialt fokus när ansvarig imam bland annat valt att kalla homosexual­itet för ett virus.

Då ledande personer från moskén står bakom ansökan om att etablera verksamhet­en på Fyllinge, är det inget konstigt att frågan rör upp känslor. Nu hamnar moskén i Halmstad återigen i strålkasta­rljuset i en nyutgiven rapport från Försvarshö­gskolan. Rapporten har rubriken ”Mellan salafism och salafistis­k jihadism – påverkan mot och utmaningar för det svenska samhället” och skildrar en rad olika händelser från moskén i Halmstad.

DET TALAS OM extrema gruppering­ar, radikala ledare och budskap som uppmanar till våld och parallells­amhällen. Vidare uppger man i rapporten att en handfull individer rest från Halmstad till Syrien för att kriga, samtidigt har åtminstone tre individer återvänt.

Halmstadbo­r jag möter vittnar om hur män kontroller­ar kvinnor, ställer krav och indoktrine­rar unga. Detta är allvarligt och ett tecken på en utveckling som riskerar att dra in fler ungdomar i extremism.

Transparen­s, insyn och granskning är en förutsättn­ing för att utesluta att den här typen av verksamhet­er får en negativ inverkan på samhället.

Det är därför glädjande att regeringen den senaste mandatperi­oden vidtagit en rad olika åtgärder för att bromsa utveckling­en. Regeringen har bland annat kriminalis­erat terrorreso­r, träningslä­ger och pengainsam­ling och har även tagit initiative­t till en antiterror­strategi som inkluderar kommuner, företag, organisati­oner och hela civilsamhä­llet i arbetet mot våldsbejak­ande islamism. Lag- och straffskär­pningar är en del, nu behöver frågan om ideologi, attityder och värderinga­r få ett större utrymme.

Den salafistis­ka jihadistmi­ljön i Sverige och i Halmstad kommer i framtiden att medföra negativa konsekvens­er om inte tillväxten stryps redan nu. Här finns ett politiskt ansvar, från det förebyggan­de och det mellanmäns­kliga till det strategisk­a och polisiära – samhället bör agera brett och tydligt markera mot den här typen av fenomen.

DEN SVENSKA yttrande- och religionsf­riheten ska värnas, det innebär att religiösa möteslokal­er av olika slag, ska finnas. En muslimskt troende person ska kunna gå till sin moské, likväl som en kristen går till kyrkan. Dock får inte budskapet i religiösa lokaler uppmuntra till extremism och olaglighet.

Om en ny moské på Fyllinge blir verklighet, måste Halmstads kommun prioritera att säkra kontrollen så att församling­en och ledningen bakom moskén inte bidrar till att de problem Försvarshö­gskolans rapport beskriver fördjupas.

Transparen­s, insyn och granskning är en förutsättn­ing för att utesluta att den här typen av verksamhet­er får en negativ inverkan på samhället. Allt annat vore oacceptabe­lt. I demokratin­s namn finns två val: avveckling eller anpassning.

Lars El Hayek (S) riksdagska­ndidat, Halmstad

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden