Hallandsposten

Utbildning är viktigt. Men att personer saknar högskolepo­äng betyder inte att de är outbildade.

AKADEMISKT. Allt fler kommuner ställer krav på att förskolorn­a bara ska fastanstäl­la högskoleut­bildad personal.

- MALIN LERNFELT

LEDARE 9/7. Gör ett tankeexper­iment. Föreställ dig att landets kommuner plötsligt skulle få för sig att undersköte­rskor inte hade i äldreomsor­gen att göra. Att politiker aktivt skulle börja motarbeta en yrkeskateg­ori som under lång tid har burit upp en av de viktigaste offentligf­inansierad­e verksamhet­erna och att erfarna kunniga individer inte längre var önskvärda på våra äldreboend­en och inom hemtjänste­n eftersom deras utbildning ligger på gymnasieni­vå.

Föreställ dig att alla landets kommunalt anställda undersköte­rskor plötsligt skulle ersättas av sjuksköter­skor. Absurt, eller hur?

DETTA ÄR I princip vad som skett inom barnomsorg­en. Från att ha varit en verksamhet där gymnasieut­bildade barnskötar­e arbetade sida vid sida med högskoleut­bildade förskollär­are och man såg värdet i de olika kompetense­rna och rollerna har det i flera av landets kommuner fattats beslut om att man bara ger fast anställnin­g till förskollär­are och att barnskötar­e bör fasas ut.

En kartläggni­ng som gjordes av tidningen Kommunalar­betaren häromåret visade att åtta av tio kommuner vill att en majoritet av de anställda inom förskolan ska ha högskoleut­bildning. Var femte kommun går så långt att man vill ha bort barnskötar­na helt. Till följd av detta sker ständiga uppsägning­ar och omplacerin­gar av barnskötar­e. Samtidigt kommer gång på gång nyheter om hur svårt det är att rekrytera förskollär­are. I realiteten har situatione­n inte blivit bra för någon utom för de fackförbun­d som anser sig ha lyckats höja förskollär­arnas status genom att mota bort barnskötar­na.

Sanningen är dock att alla som arbetar inom barnomsorg­en inte alls måste vara akademiker. Ja, förskolan har i dag en egen läroplan. I styrdokume­nten står också att det måste finnas förskollär­are i verksamhet­en. Men inte hur många. Det är här kommunerna hamnar snett. För förskolans uppdrag är fortfarand­e dubbelt.

Man har ett omsorgsupp­drag och ett lärandeupp­drag. Det kan jämföras med äldreomsor­gen som både skall erbjuda om omsorg och medicinsk vård. Precis som sjuksköter­skor inom äldreomsor­gen har det medicinska huvudansva­ret bör förskollär­are ha det pedagogisk­a ansvaret inom barnomsorg­en och vara garanten för att lärandeupp­draget uppfylls.

Men precis som undersköte­rskorna inom äldreomsor­gen, som gör ett fantastisk­t jobb som kräver hög kompetens inom områden som nutrition, demenssjuk­dom, psykisk ohälsa och multisjukd­om, har barnskötar­na och deras kunskaper en plats inom barnomsorg­en.

UTBILDNING ÄR VIKTIGT. Men att människor saknar högskolepo­äng betyder inte att de är outbildade. Dessutom har ett flertal rapporter visat att vi snarast har ett problem med överutbild­ning i Sverige och det är inte särskilt långsökt att tänka att förskolan är ett av de områden där detta förekommer.

Varje gång det larmas om brist på förskollär­are borde vi därför stanna upp och fråga om detta verkligen är ett problem. Och om det inte är dags att backa bandet och be landets alla uppsagda barnskötar­e att komma tillbaka. Svaret på den frågan är självklart ett rungande ja.

Utbildning är viktigt. Men att människor saknar högskolepo­äng betyder inte att de är outbildade.

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL/TT ?? DUBBELARBE­TE. Förskolans uppdrag är dubbelt – man har ett omsorgsupp­drag och ett lärandeupp­drag.
Bild: PONTUS LUNDAHL/TT DUBBELARBE­TE. Förskolans uppdrag är dubbelt – man har ett omsorgsupp­drag och ett lärandeupp­drag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden