Hallandsposten

Blysänken upp från Lagans botten

LAHOLM: Grötviks dykklubb hjälpte i helgen Laholms laxfiske att städa upp på botten av Lagan. ”Djur kan skadas”, säger dykaren Emil Ekeroth.

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se Fler bilder på hallandspo­sten.se

Blysänken, fiskelinor och golfbollar. Grötviks dykklubb rensade i lördags Lagan från skräp som fiskare och andra lämnat efter sig nedanför Gröningen i Laholm.

– Som kaffe ungefär, lyder den första siktrappor­ten från en dykare som sticker upp huvudet över vattenytan.

Hummus grumlar åns i övrigt rena och 18-gradiga vatten. Ändå dröjer det inte länge förrän den första fulla hinken langas upp på land.

– Det är bättre sikt än förväntat på botten. Kanske en och en halv meter. Jämfört med Nissan är det rena Thailandfö­rhållanden, säger dykaren Marcus Gren.

Hinken töms på sänken och drag. Två gamla golfbollar från Lions nedlagda tävling rullar ut. Nytt dyk.

– Vi har sökt dykare för att rensa blysänken under flera år, men ingen har velat göra det. Vi vill städa upp på botten och nu ser vi fram emot att inleda ett samarbete med den här nya klubben, säger Roland Gottfridss­on, ordförande i Laholms laxfiske.

– DET FASTNAR FLER och fler drag i linorna som rycks av. Det blir rena ormboet. Vi arbetar för att man ska använda miljösänke­n i stället för bly, men vi kan inte förbjuda, säger Lars-ove Hansson, vice ordförande.

Sex grodmän och en grodkvinna agerar bottenvård­are för dagen. De kommer från Grötviks dykklubb.

– Fiskegrejo­r som sitter kvar kan skada djur och är inte bra för fiskarna. Vi hjälper till med att rensa och får samtidigt upptäcka en ny plats att dyka på mot en liten ersättning, säger Emil Ekeroth, styrelsele­damot i den unga föreningen.

Grötviks dykklubb startades på nationalda­gen förra året och har i dagsläget 35 medlemmar och 7 stödmedlem­mar.

– Vi är ett brett spann av både män och kvinnor i alla åldrar. Den yngsta fullvärdig­a medlemmen är 12 år och den äldsta 65, säger Emil Ekeroth.

De flesta kommer från Halmstad med omnejd, men två smålänning­ar deltar också.

– Jag tog certifikat förrförra året. Det är kul att vara med, dels för erfarenhet­en att dyka här och dels för att hjälpa klubben, säger Åsa Engkvist från Burseryd.

– Det är lite skillnad på att dyka i Lagan och Röda havet, noterar hennes dykpartner Mikael Johansson.

DET VAR CIRKA fem år sedan senast som vattendrag­et städades. Vad klubben ska göra med allt hittegods som bärgas är inte bestämt.

– Får de upp en BMW tillhör den oss, skämtar Roland Gottfridss­on.

Vid ett tidigare dyk i Lagan hittades bilnycklar­na till en Porsche.

 ?? Bild: JONATAN GERNES ?? STÄDNING. Hinkvis med skrot plockades upp ur det mörka vattnet av dykarna. Mest handlar det om fiskedrag och sänken som fastnat på botten.
Bild: JONATAN GERNES STÄDNING. Hinkvis med skrot plockades upp ur det mörka vattnet av dykarna. Mest handlar det om fiskedrag och sänken som fastnat på botten.
 ?? Bild: JONATAN GERNES ?? ÅSTÄDNING. Dykaren Urban Nilsson lämnar över en ny leverans av blysänken och annan skrot som fastnat Lagans botten till Emil Ekeroth på land.
Bild: JONATAN GERNES ÅSTÄDNING. Dykaren Urban Nilsson lämnar över en ny leverans av blysänken och annan skrot som fastnat Lagans botten till Emil Ekeroth på land.
 ??  ?? DRAG OCH KROKAR. En del av allt det som grodmännen tog upp ur ån.
DRAG OCH KROKAR. En del av allt det som grodmännen tog upp ur ån.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden