Hallandsposten

Säkerheten blir bättre på tinget

- JAN STOHR

Med start i början av augusti är det inte bara domarnas klubbslag som kommer att eka i tingsrätte­ns lokaler. Då inleds en efterlängt­ad renovering som förstärker säkerheten i flera led.

Byggarbete­na inleds vecka 32, den 6 augusti, och kommer att hålla på fram till årsskiftet ungefär. Först och främst handlar det om att göra tingsrätte­ns säkerhetsk­ontroll permanent. Förändring­en innebär att de arbetsmilj­öproblem som säkerhetsv­akterna haft ska elimineras. Hittills har säkerhetsk­ontrollern­a utförts i en provisoris­kt anlagd kontroll, där säkerhetsv­akterna till exempel fått hålla till godo med gamla kontorsmöb­ler

”Tingsrätte­ns skyddsombu­d har tidigare slagit larm till Domstolsve­rket om bristerna...”

som inte är lämpliga i just en säkerhetsk­ontroll.

Tingsrätte­ns skyddsombu­d har tidigare slagit larm till Domstolsve­rket om bristerna och påtalat det starka behovet av förbättrin­g, och då också pekat på att det inte finns tillräckli­gt bra belysning eller tillfredss­tällande arbetstemp­eratur i lokalen.

Uppgraderi­ngen till att göra säkerhetsk­ontrollen permanent innebär också att tre nya vakter ska anställas.

Under hösten ska också tre nya häktesrum byggas. I dag har man fem sådana platser och det händer att tingsrätte­n tvingas sätta häktade i åklagarrum och advokatrum, med den betydligt sämre säkerhet som det innebär.

Domstolsve­rket har nu också gett klartecken till att förbättra säkerhetsa­rrangemang­en i rättssalar­na, i dag har man så kallad förhöjd säkerhet i en av salarna. Efter förändring­arna i höst är tanken att två salar ska nå upp till de krav som förhöjd säkerhet innebär, vilket i sig också innebär betydligt bättre än i den nuvarande salen med förhöjd säkerhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden