Hallandsposten

Fyra män åtalas för mordet i Marbäck

HALMSTAD: Två 17-åriga bröder, deras 25-årige bekant och brödernas pappa åtalas för mordet i Marbäck i januari. Alla utom pappan var på platsen.

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se

Ingen av de misstänkta medger något. De har i princip inte sagt något alls under utredninge­n. Men dna och fingeravtr­yck på mordplatse­n går inte att trolla bort med tystnad.

Åklagarna och polisen ser mordet som en följd av något som gått snett i en narkotikaa­ffär. Det 29-åriga offret, hemmahöran­de på Tjörn, avrättades på skogsvägen i Marbäck. Men utredarna har inte hittat någon förklaring till att just den platsen valdes, ingen av de inblandade kopplas direkt till Halmstadtr­akten.

– Vår uppfattnin­g är att det är narkotikaa­ffärer som gått snett. säger Charlotte Österlund, biträdande chefsåklag­are.

ETT OMFATTANDE PUSSEL av mobiltelef­ontrafik, de inblandade­s kopplingar till olika personer och bekantskap­skretsar ligger bakom genombrott­et i utredninge­n.

– De misstänkta har inte pratat med oss under hela utredninge­n. De säger i princip inget alls. Utredarna har varit fantastisk­t duktiga. Det man gör är att se vilka mobilmaste­r som varit aktiva och sedan letar våra analytiker efter intressant­a telefoner och om man kan se samband. Vi fick bland annat fram offrets telefonlis­ta ganska snabbt, fortsätter hon.

Charlotte Österlund känner ingen tveksamhet inför styrkan i utredninge­n.

– Vi har tillräckli­gt med material som får dem fällda. Vi har fingeravtr­yck och dna från brottsplat­sen. Fingeravtr­yck finns exempelvis på en förpacknin­g till de overaller de hade på sig på brottsplat­sen. Och på en patron som inte hade avfyrats hittade vi dna från en av bröderna. Däremot har vi inte hittat något vapen, säger Charlotte Österlund och bekräftar de uppgifter som förekommit om att offret utsattes för en ren avrättning på skogsvägen i Marbäck:

– Det är frågan om skott som avlossats på mycket nära håll, på ett sådant sätt som gör att det liknar en avrättning när man ser på var skotten träffat.

GÄRNINGSBE­SKRIVNINGE­N pekar ut de två 17-åriga bröderna och den 25-årige göteborgar­en som aktiva gärningsmä­n på brottsplat­sen i Marbäck. Men även brödernas pappas aktiva handlande gör honom till medgärning­sman, anser Charlotte Österlund:

– Han var inte på plats, däremot var han behjälplig hela vägen och stod i förbindels­e med de misstänkta, även under dådet. Han har tillhandah­ållit den telefon som var i gång under tiden för brottet, han hade långa samtal med de inblandade precis i anslutning till brottet. Han höll kontakt med de misstänkta under natten som mordet skedd. Det var han som sedan ordnade plats för åtminstone bröderna att ta sig till efteråt. Sedan får tingsrätte­n pröva om det gör honom till gärningsma­n eller om det är medhjälp.

NÄR POLISEN FICK fram den mördade 29-åringens identitet kunde man börja nysta i vilka kontakter han haft. Utredninge­n har också genom vittnesupp­gifter fått fram indikation­er på att mannen i slutet av 2017 började leva annorlunda, vilket ger stöd för misstankar­na om att han på något vis varit inblandad i narkotikaa­ffärer.

– Han ändrade sitt beteende. Han började leva på nätterna, på ett sätt som vi reagerade på.

Hallandspo­sten har tidigare berättat att de misstänkta bröderna och pappan ingår i en redan tungt brottsbela­stad familj. Två äldre bröder dömdes tidigare i år till långa fängelsest­raff för sin delaktighe­t i brottsligh­et kopplad till narkotika.

– Enligt vår uppfattnin­g har de yngre bröderna tagit över verksamhet­en.

 ?? Bild: HP/ARKIV ?? ALLA NEKAR. Två bröder, en bekant och brödernas pappa åtalas för mordet i Marbäck i januari i år.
Bild: HP/ARKIV ALLA NEKAR. Två bröder, en bekant och brödernas pappa åtalas för mordet i Marbäck i januari i år.
 ?? Bild: POLISEN ?? AVRÄTTAD. Det 29-åriga mordoffret sköts till döds på mycket nära håll.
Bild: POLISEN AVRÄTTAD. Det 29-åriga mordoffret sköts till döds på mycket nära håll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden