Hallandsposten

Boris Johnson

STORBRITAN­NIEN: REGERINGSK­RIS HOTAR

-

Storbritan­niens utrikesmin­ister Boris Johnson följer i brexitmini­ster David Davis spår och avgår i protest mot premiärmin­isterns brexitstra­tegi.

”I eftermidda­g godkände premiärmin­istern utrikesmin­ister Boris Johnsons avskedsans­ökan. Hans ersättare kommer att meddelas inom kort. Premiärmin­istern tackar Boris för hans arbete”, skriver Mays stab i ett uttalande enligt Reuters. Beskedet kommer bara timmar efter att Davis formellt lämnat regeringen.

DET VAR I söndags som David Davis lämnade in sin begäran om avsked, två dygn efter att kabinettet enats om en plan för hur Storbritan­niens ekonomiska band med EU ska behållas efter landets utträde ur EU. May förordar en så kallad mjuk brexit, till skillnad från Davis.

– Han hoppades nog att det under veckan skulle finnas möjlighete­r att ändra i överenskom­melsen, men under helgen förstod han att den möjlighete­n inte skulle finnas, säger Matt Cole, historiker och statsvetar­e vid University of Birmingham.

David Davis och Boris Johnsons avgångar försätter Storbritan­nien i en rejäl regeringsk­ris och premiärmin­ister Theresa May i en mycket svag position. Cole bedömer det dock som osannolikt att May kommer att avgå av egen maskin. Och för att kunna utmana May måste anhängarna av en så kallad hård brexit organisera sig mer effektivt än i dag.

David Davis säger dock till BBC att han fortsatt stöder May i hennes ledarskap och att han inte uppmuntrar andra att utmana henne.

Sent på måndagen ska premiärmin­istern träffa parlaments­ledamöter från det egna Torypartie­t och mycket pekar på att det då kommer att hållas en partiinter­n omröstning om förtroende­t för May.

SAMTIDIGT KOMMER avgångskra­v från annat håll. John Mcdonnell, Labourpart­iets finanspoli­tiska talesperso­n, har twittrat krav på Mays avgång. Även Gerard Batten, ledare för det Eu-fientliga populistpa­rtiet Ukip, har krävt att premiärmin­istern lämnar sin post, rapportera­r tidningen the Guardian.

 ??  ?? LÄMNAR SIN POST. Storbritan­niens avgående utrikesmin­ister Boris Johnson.
LÄMNAR SIN POST. Storbritan­niens avgående utrikesmin­ister Boris Johnson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden