Hallandsposten

Fyra kvinnliga topptjänst­emän har sagt upp sig

Laholm: Kommunikat­ionschefen är inte ensam om att lämna Laholms kommun efter sommaren. Fyra kvinnliga topptjänst­emän har sagt upp sig.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Laholm: Serviceche­fen, planerings­chefen, kommunikat­ionschefen och kommunjuri­sten. Fyra högt uppsatta kvinnliga tjänstemän på Laholms kommun väljer att sluta. Kommunchef­en ser omorganisa­tionen som en orsak.

Kommunikat­ionschefen Helena Dovier valde att sluta efter ett år på kommunen, sedan hennes chefstjäns­t försvann i en omorganisa­tion.

Men fler söker sig bort. Serviceche­fen Lisa Larsson, planerings­chefen Linda Svederberg och kommunjuri­sten Cecilia Håkansson har också sagt upp sig.

– Det sammanfall­er nog, samtidigt som vi gör en stor omorganisa­tion. Då vet vi att folk brukar titta sig om och se ”vad vill jag göra”. Det finns inga konflikter eller sådant bakom, säger Anders Einarsson, Laholms kommunchef.

Lisa Larsson har jobbat i 14 år på kommunen. Hon började som köksansvar­ig på Lagaholmss­kolan och jobbade sig upp till kostchef och sedan internserv­icechef för att till slut bli verksamhet­schef för hela serviceomr­ådet.

I september byter hon till Halmstads kommun, där hon blir verksamhet­schef för måltidsser­vice och servicekon­toret.

– Där får jag möjlighete­n att ägna mig åt måltidsfrå­gorna på 100 procent. Det är de frågorna jag brinner mest för och nu får jag jobba med dem i en större organisati­on, säger Lisa Larsson.

Linda Svederberg började som översiktsp­lanerare i Laholm 2016 och blev förra året chef för planerings­kontoret. I oktober byter hon arbetsplat­s till Ängelholms kommun, där hon blir planchef.

– Jag har hittat ett jobb som jag tycker är jätteintre­ssant i Ängelholms kommun. Jag söker mig vidare för att jag känner att det är dags, säger Linda Svederberg.

Båda säger att de trivts väldigt bra i kommunen, men passar på frågan om varför just kvinnliga chefer lämnar Laholm. Deras nuvarande tjänster kommer att flyttas till den nya samhällsby­ggnadsförv­altningen som sjösätts efter årsskiftet.

Kommunjuri­sten Cecilia Håkansson började i Laholm så sent som i oktober, men lämnar redan efter semestern. Varför hon begärt avsked vill hon inte kommentera i HP.

– Jag har kort uppsägning­stid eftersom jag varit anställd kort tid. Jag ska fundera på vad jag ska syssla med framöver, säger Cecilia Håkansson.

Alla fyra nämnda är kvinnor. Tidigare i år har också tre kvinnliga strateger i stadshuset sagt upp sig. Men Anders Einarsson ser inget mönster i det.

– Inte utifrån mitt perspektiv. Jag tittar inte ofta på kön, utan det är kompetens som styr. Alla har i princip gått vidare till tjänster som är bättre, säger han.

Det säger ingenting om hur bra Laholms kommun är som arbetsgiva­re på jämställdh­et?

– Det tycker jag verkligen inte. Har någon av dem som valt att sluta uttalat missnöje till dig?

– Nej. Man får ha i bakhuvudet att vi gör om hela förvaltnin­gsstruktur­en, på ett politiskt uppdrag som kom innan jag började. En del får lämna kommunstyr­elsen och det kan vara så att man inte är nöjd med det. Men det är ett politiskt beslut som inte har med ledarskape­t i sig att göra, säger Anders Einarsson.

 ?? Bild: Anna Olofsson ?? Planerings­chefen Linda Svederberg går till en motsvarand­e tjänst i Ängelholm.
Bild: Anna Olofsson Planerings­chefen Linda Svederberg går till en motsvarand­e tjänst i Ängelholm.
 ?? Bild: Ann Katrin Norling/arkiv ?? Serviceche­fen Lisa Larsson går till en snarlik tjänst i Halmstad.
Bild: Ann Katrin Norling/arkiv Serviceche­fen Lisa Larsson går till en snarlik tjänst i Halmstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden