Hallandsposten

Över 70 miljoner i coronastöd till företag i Halland

Halland: 453 halländska företag som drabbats hårt av coronapand­emin har beviljats omställnin­gsstöd. Tillsamman­s har de fått drygt 70 miljoner kronor.

-

Halmstad: Företag som på grund av pandemin fick stora omsättning­stapp i mars och april har kunnat söka omställnin­gsstöd av staten. I Halland har 453 företag nu beviljats pengar ur potten. Snart kan stöd sökas även för maj, juni och juli.

594 367 kronor 378 837 kronor 378 462 kronor 594 367 kronor 297 058 kronor

Den första september avslutades ansöknings­perioden till det så kallade omställnin­gsstödet. Det 859 205 kronor 826 598 kronor handlar om ett tillfällig­t stöd för företag vars omsättning minskade med minst 30 procent under mars 1 396 476 kronor och april i år jämfört med i fjol på grund av coronapand­emin.

I Halland har 453 företag beviljats 2 616 284 kronor 2 185 592 kronor pengar, sammanlagt drygt 70 miljoner kronor. Ytterligar­e några kan komma att läggas till listan då Skatteverk­et ännu inte hunnit fatta beslut för alla ansökninga­r.

– Det stora flertalet är avklarade men vi har ansökninga­r kvar. Det är de som kräver lite längre utredning, säger Eva Bodén, verksamhet­sutvecklar­e för omställnin­gsstödet på Skatteverk­et.

Av företagen i Halmstad har Aktiebolag­et Tylösands Havsbad fått mest pengar i omställnin­gsstöd. Skatteverk­ets siffror visar att företaget beviljats lite drygt 2,6 miljoner kronor.

– Vi och hela besöksnäri­ngen är hårt drabbade. Den tionde mars dog konferensm­arknaden hos oss då vi fick vår första stora avbokning. Därefter rasade det och vi fick i princip bara avbokninga­r. Det var förödande för oss som har mycket personal och en stor anläggning, säger vd:n Elisabeth Haglund.

På andra plats bland Halmstadfö­retagen placerar sig Busfabrike­n AB som fått nästan 2,2 miljoner kronor. Verksamhet­schef Linda Andreasson förklarar att det är pengar som gått till företagets sju anläggning­ar i Sverige, och inte bara den i Halmstad.

– Vi har gått väldigt mycket minus varenda månad. Vi har mycket stora lokaler, vilket innebär höga hyror och fasta kostnader. Därför var det fantastisk­t med ett stöd som täcker lite, säger hon.

När smittsprid­ningen tog fart i mars stängde verksamhet­en sina anläggning­ar på eget bevåg. I somras slog man åter upp portarna till verksamhet­en som coronaanpa­ssats. Men besökarna har varit få och befaras vara det även i höst.

– Vi räknar självklart med ett mindre antal besökare än vad vi

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden