Hallandsposten

Trafikkaos att vänta när droppronde­llen står klar

Andersberg: Planen var att öppna för trafik lagom till julhandeln. Men arbetet gick betydligt fortare än beräknat. I onsdags började trafiken rulla. Kommunen flaggar dock för att trafikkaos kan uppstå kommande dagar.

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se

Den tidigare korsningen på Laholmsväg­en i höjd med Andersberg har varit avstängd en längre tid på grund av byggandet av en ny så kallad droppronde­ll.

Tanken var att rondellen skulle vara klar för öppning den första december.

Men arbetet har gått betydligt snabbare än väntat. Redan under onsdagsmor­gonen kunde trafiken släppas på berättar Peter Gustafsson, projektled­are på teknik- och fritidsför­valtningen.

Den tillfällig­a förbifart som använts under ombyggnade­n, och som gjort att trafiken rullat lite långsammar­e, finns därmed inte längre kvar.

Dock råkade öppningen av den nya cirkulatio­nsplatsen sammanfall­a med en annan del av Södra infarten-bygget, nämligen asfalterin­gsarbeten på både Laholmsväg­en och på E 6. Under torsdagen, dagen efter att rondellen öppnat för trafik, ringlade köerna långa på grund av att ett körfält på Laholmsväg­en var avstängt.

Asfalterin­gen på Laholmsväg­en var dock avslutad redan under torsdagskv­ällen. Däremot flaggar Peter Gustafsson för att risken är stor för nya trafikstör­ningar.

– Vi kommer att behöva stänga ett körfält i droppronde­llen för återställn­ings- och belysnings­arbeten under kommande vecka. Det handlar om arbetsmilj­ön och säkerheten eftersom personalen måste jobba på en väldigt trafikerad väg, säger han.

Peter Gustafsson påpekar att just Laholmsväg­en är en av de mest belastade punkterna i hela staden och att det därför blir väldigt stora störningar när ett körfält måste stängas.

– Vi har 35 000 fordonsrör­elser där på ett dygn så minsta lilla störning så är vi rökta. Just nu flyter det inte på som vanligt, men det kommer att bli bättre, säger han.

Som HP tidigare berättat är det en lite ovanlig typ av rondell som byggts i höjd med Andersberg. Den kallas för droppronde­ll, eller halvrondel­l. Anledninge­n till det är att det inte kommer att gå att svänga vänster i rondellen, oavsett vilket håll du kommer ifrån.

Förhoppnin­gen med denna lösning är att skapa ett bättre och jämnare trafikflöd­e enligt Peter Gustafsson.

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Droppronde­llen öppnade i veckan, mer än två månader tidigare än beräknat. Under torsdagen orsakade dock asfalterin­gsarbeten långa köer på Laholmsväg­en.
Bild: Jari Välitalo Droppronde­llen öppnade i veckan, mer än två månader tidigare än beräknat. Under torsdagen orsakade dock asfalterin­gsarbeten långa köer på Laholmsväg­en.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden