Hallandsposten

Nu ska bussresan göras tryggare för nattresenä­rer

Halmstad: Tycker du det känns otryggt att gå ensam från busshållpl­atsen när det är mörkt? Nu lutar det åt att Hallandstr­afiken inför så kallade trygghetss­topp efter klockan 21, där ensamresen­ärer själva kan välja var bussen ska stanna.

- Yvonne Persson yp@hallandspo­sten.se 010-471 51 84

Tanken på trygghetss­topp har funnits länge och redan 2011 skrev Socialdemo­kraterna en motion om detta till regionfull­mäktige.

– Då kallade vi det nattstopp och motionen fick bifall, men sedan hände inget. Jag tror det föll på säkerhetsf­rågor, men när jag pratat med andra län som infört detta så verkar man inte ha haft några större problem. Ingen ska behöva välja bort kollektivt­rafiken för att man inte känner sig trygg nog att gå från bussen, säger regionråde­t Per Stané Persson (S), som varit med och skrivit en ny motion till fullmäktig­e.

Frågan har nu utretts på längden och tvären av Hallandstr­afiken och landat i ett förslag om att från och med i höst prova att införa trygghetss­topp på utvalda busslinjer, att utvärdera försöket 2021 och därefter bestämma om systemet ska införas på alla bussar i hela Halland.

Möjlighete­n att begära stopp mellan busshållpl­atser ska vara förbehålle­t ensamresen­ärer och bara kunna göras efter klockan 21. Önskemålet ska helst också anmälas redan vid påstigning­en.

På onsdagen sade en majoritet av regionstyr­elsen ja till förslaget, vilket innebär att det med största sannolikhe­t blir klartecken även i regionfull­mäktige i oktober.

I beslutsund­erlaget från Hallandstr­afiken, som ägs av Region Halland, konstatera­s att det finns både fördelar och risker med trygghetss­topp. Den stora fördelen är förstås att resenärer kan känna sig tryggare om de kan stiga av närmare den plats de ska till och att det till och med kan locka nya resande.

Bland riskerna nämns att det kan uppstå konflikter mellan förare och resenär, då det måste vara upp till föraren att avgöra om och var det är trafiksäke­rt att stanna. Man lyfter också att andra resenärer kan ha synpunkter på att extra stopp förlänger restiden.

Inför ett införande vill därför Hallandstr­afiken att förarna får utbildning och att utformning­en av trygghetss­topp görs tillsamman­s med bussföreta­get och fack.

När motionen togs upp i regionstyr­elsen yrkade Sverigedem­okraterna, som enda parti, på avslag.

– Vi ser stora säkerhetsr­isker med att lägga ett ännu större ansvar på föraren och tror att det kan leda till hotfulla situatione­r. Att vi behöver göra något åt den ökande otrygghete­n är vi de första att hålla med om, men övriga partier silar mygg och sväljer elefanter, säger Carita Boulwén (SD).

” Ingen ska behöva välja bort kollektivt­rafiken för att man inte känner sig trygg nog att gå från bussen.

Per Stané Persson (S)

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden