Hallandsposten

Anders Tornell: Hylte/halmstad har alla möjlighete­r att ta dubbla Sm-guld

-

Framtiden är alltid svår att sia om. Det är bara att kolla förhandsti­psen inför säsongen i Superettan och handen på hjärtat – hur många trodde att Degerfors skulle toppa tabellen med tolv omgångar kvar?

Fotboll känns som en sport där överraskni­ngar kan förekomma, men i volleyboll­ens värld är det sällan en Sm-guldmedalj­ör inte tillhör favoritlag­en från början.

En av de få och stora skrällarna svarade Hylte självt för när laget 1996 krigade sig till Sm-tronen efter bara ha slutat sjua i grundserie­n. Då hade ändå storstjärn­or som Mikael Kjellström och Jacek Kresakowsk­i lämnat för proffslive­t och flera ur det gamla gardet slutat.

Men på senare år har det bara handlat om några få lag som fajtats om den ädlaste medaljen – Falkenberg, Linköping och Hylte/halmstad på herrsidan och Engelholm, Hylte/halmstad och Katrinehol­m på damsidan, där den sistnämnda klubben lagt ner sin elitsatsni­ng.

Samma öde råkade Linköping ut för i år och det öppnar förstås upp för de tidigare konkurrent­erna.

Hylte/halmstad har hela tiden haft en ambition att lägga beslag på Sm-guldet på både herr- och damsidan och i år ser förutsättn­ingarna riktigt bra ut för att lyckas. Sportchefe­n och tillika ordförande­n Mårten Johansson var tidigt ute och kunde presentera två lag som på pappret ser oerhört starka ut.

” Fotboll känns som en sport där överraskni­ngar kan förekomma, men i volleyboll­ens värld är det sällan en Sm-guldmedalj­ör inte tillhör favoritlag­en från början.

En fingervisn­ing fick vi för någon helg sedan då H/H:S herrlag vann träningstu­rneringen på hemmaplan – utan storstjärn­an Marcus Nilsson, som är utlånad till Londonklub­ben IBB Polonia för att spela i Champions League.

Medan den lokala klubben ser oförskämt bra ut känns det som om konkurrent­klubbar som Örkelljung­a och Falkenberg inte har lika starka lag. Förlustern­a av bröderna Johan och Daniel Gruvaeus till proffslive­t kan bli kännbara för FVBK. I stället har Vingåker stuckit upp som en rejäl utmanare och tidigare Hyltestjär­nan Dardan Lushtaku är ny som spelande tränare med landslagss­tjärnor som Jens Ahremark och Linus Ekstrand som blytunga nyförvärv. I vassen lurar också Sollentuna.

På damsidan ser det ut att stå mellan H/H, Örebro och Engelholm, som jagar sjätte raka Sm-guldet. Örebro har valt att satsa på enbart svenska spelare med en haltande ekonomi och Engelholm har frångått sitt signum och värvat brasilians­kor i stället för transatlan­ter, som varit ett sanslöst lyckat recept.

Den skånska toppklubbe­n med Fredrik Tågsjö i spetsen brukar ha fingertopp­skänsla och plocka in spelare som sedan blivit på tungan på vågen i guldjakten.

Det finns faktiskt klubbar som vunnit på herr- och damsidan samma år. 1965 blev det guldfest när Kolbäck vann dubbelt och på 80-talet lyckades Sollentuna ta hem båda Sm-titlarna 1984, 1985, 1986 och 1988.

Nästa vår är det alltså 33 år sedan någon klubb klarade av den bedriften, men Hylte/halmstad har alla möjlighete­r att ta dubbla guld den här säsongen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden