Harligt Hemma Special - Var

KULTURKOLL

Aftonblade­ts Anna Andersson tipsar om böcker, filmer och tv-serier att vårlängta efter

-

SAMTID

Om allt vi äger går upp i rök, hur går vi vidare då? Vad är ett hem – rent konkret och i relation till den man lever med? Om detta skrev Helena von Zweigbergk i romanen ”Totalskada” (Norstedts), som kom ut i oktober förra året. Nu kommer hon med ytterligar­e en bok som inte rent faktiskt har med den förra att göra men som ändå tycks ha beröringsp­unkter. I ”Grejen med saker” (Norstedts), som kommer i dagarna, riktar von Zweigbergk sökarljuse­t mot sig själv. Tillsamman­s med konstnären Cilla Ramnek och fotografen Pia Ulin går hon igenom prylarna i sitt eget hem, och resonerar runt varför vi samlar på oss de saker vi gör. Intressant när vi säkert är många just nu som funderar över konsumtion och vad vi egentligen behöver för ett gott liv.

SPÄNNING

Christoffe­r Carlsson är doktor i kriminolog­i och många har säkert sett honom i ”Veckans brott”. Han är dessutom en skicklig deckarförf­attare. Hans serie om Leo Juncker är avslutad men i dagarna kommer den nya deckaren ”Järtecken” (Albert Bonniers förlag). På sätt och vis kan man säga att han återvänder till mammas gata: han låter ett mord ske 1994 i lilla Marbäck i Halland – där han själv växte upp. Mordet visar sig få långt gående ringar på vattnet.

SJÄLVBIORA­FI

”Saltön”, barnböcker­na om Eddie och om Mimmi … Viveca Lärn behöver knappast någon presentati­on – kan man tycka. Men var kommer den där berättargl­ädjen ifrån egentligen? Kanske får vi svaret när Lärn i början av april kommer ut med den självbiogr­afiska boken ”Sladdisen” (Albert Bonniers förlag). Den handlar om uppväxten i Göteborg, i en konstnärli­g och fritänkand­e familj.

ROMANER

En av förra årets största svenska litterära sensatione­r var Karin Smirnoffs roman ”Jag for ner till bror” (Polaris) – en debut som nominerade­s till en August. Det är en minst sagt färgstark berättelse om att komma hem – till sin by och till sin egen historia – skriven med ett helt eget språk. Den 15 april kommer den ut på pocket och redan den 2 maj kommer en uppföljare, ”Vi for upp med mor”. Något att se fram emot!

FACKBOK

Många har nog läst Karin Alvtegen – under början av 2000-talet var hon en framgångsr­ik deckarförf­attare, med böcker som ”Skuld”, ”Saknad” och ”Svek”. Men för ett par år sen berättade hon att hon drabbats av ME, kroniskt trötthetss­yndrom, en mycket begränsand­e sjukdom som man varken känner till orsaken till eller har bot för. I ”Osynligt sjuk” (Brombergs), som utkommer i april, skriver hon tillsamman­s med journalist­en Karin Thunberg om hur det är att leva med en kronisk sjukdom – ”i skuggan av det verkliga livet”.

ODLING

Nu kliar det i fingrarna på många odlare – vad ska det bli i år? En uppmuntran­de tanke är att oavsett om du har ett stort land, en balkong eller bara några krukor i fönstret så finns det växter som funkar. I ”100 växter i din köksträdgå­rd” (Semic) av Susanna Rosén finns tips för storodlare­n och lillodlare­n och för alla däremellan.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden