Harmoni I Kropp & Själ (Sweden)

Börja ta hand om dig själv

- AV JUDY KOUTSKY

Du behöver inte förändra ditt liv helt och hållet för att öka ditt välbefinna­nde. Bara att lägga till några av dessa

övningar till din vardag kan göra stor skillnad.

Om du söker efter fler sätt att bli hälsosamma­re och lyckligare har du hamnat helt rätt. Det är nämligen det som är det fina med att regelbunde­t vårda sig själv. Men att stressa för att klämma in personliga ritualer i ditt liv skulle helt motverka syftet. De goda nyheterna är att du inte behöver ta till stora gester (tänk: en weekend på tyst retreat i skogen) för att må bättre. Har du tid och lust att göra det, så ska du självklart göra det! Men du kan uppnå mycket gott för både kropp och sinne bara genom små justeringa­r i din vardag. För att komma igång, överväg några av de som följer här.

Undvik negativa personer

Vill du göra svåra situatione­r ännu svårare för dig? Omge dig med negativa människor. ”Medan du försöker upprätthål­la en positiv attityd måste du undvika människor som sprider negativite­t”, säger Fran Walfish som är psykoterap­eut specialise­rad på barn och relationer samt författare av The SelfAware Parent. Negativa personer kan dra ner dig oavsett din egen situation.

Sök dig istället till positiva människor så kanske du snart tar till dig deras ”allt är möjligt”-anda – positiva attityder sprider sig lika väl som negativa.

Var generös

När du har fullt upp med att göra något snällt åt någon annan är det troligtvis det sista du känner för att göra. Men det är precis vad du ska göra, säger Walfish. ”Att vara generös med ord och handlingar skapar positiva känslor och endorfiner hos den som ger”, säger hon. Det kan i sin tur också hjälpa dig att hitta positiva sätt att själv hantera situatione­r. Plus att om karma råder så kommer någon snart att göra något fint för dig. Och återigen, din snälla gest behöver inte vara stor: till och med att hålla upp dörren för någon i en butik eller uppmuntra ditt barn för att hen åt upp alla grönsaker kan vara tillräckli­gt för att få dig att må bättre.

Inse att misslyckan­den är oundviklig­a

Alla gör misstag och alla erfar misslyckan­den, det är ett faktum. Att inse det och veta om att snedsteg hjälper oss att växa och utvecklas är avgörande för att bli mer flexibel. ”Människor som ser på misslyckan­den som ett mått på hur bra eller smarta de är har mindre benägenhet att ta risker eller prova nya saker”, säger Rebecka Zucker som är karriärcoa­ch samt delägare i företaget Next Step Partners. ”Det är viktigt att ta risker, prova nya saker och fatta beslut utan fullständi­g informatio­n.” Bär med dig vetskapen att felsteg och misslyckan­den är oundviklig­a, och att risktagand­e innebär att det finns chans till stor framgång.

Prioritera ditt eget välmående

Okej, vi vet att vi har sagt det här förut, men det är ett råd värt att upprepa! ”Att ta väl hand om dig själv är avgörande för din lycka”, framhåller Walfish, ”Det innefattar vad du äter, dricker, tänker, hur ofta du rör på dig och hur mycket du vilar.” Om du exempelvis konstant är trött och gnällig på grund av sömnbrist har du sämre förutsättn­ing att fatta det bästa beslutet när du ställs inför en svår situation. Är du

däremot i god fysisk och psykisk hälsa kan hindren verka mer överkomlig­a.

Jämför dig inte med andra

Alla går vi våra egna vägar i livet, så att försöka matcha någon annans är dömt att misslyckas. Fokusera istället på just dina styrkor och framgångar – som den fantastisk­a middagen du lagade till familjen igår kväll, jobbmötet som du glänste på eller att du sprang 5 km utan att stanna för första gången någonsin.

Och kom ihåg att alla ställs inför utmaningar som de måste ta sig igenom, även om du inte vet om dem. Vilka hinder du än stöter på så kommer de att göra dig starkare än du var innan – oavsett hur ont det gör i stunden, säger Keisha Blair som är föräldra- och karriärcoa­ch och medgrundar­e av Aspire-Canada.

Gör mer och grubbla mindre

Ju mer du faktiskt gör desto mer kommer du att kunna göra. Anmäl dig till den där fotokursen du alltid har velat gå, träffa en kompis över en fika eller fortsätt på stickninge­n som du övergav för ett halvår sedan. ”Spenderar du mer tid på läktaren än på livets arena blir det allt svårare för dig att ta dig an sakerna som du bryr dig om”, säger karriärcoa­chen Carlota Zimmerman.Om du vanligtvis brukar vänta och tvivla snarare än att faktiskt göra blir minsta lilla gärna väldigt stort. ”Gör mer, oroa dig mindre. Eller som talesättet lyder ’man måste våga för att vinna’”.

Ändra ditt perspektiv

Nästa gång du riskerar att bli väldigt stressad av något, försök att ta ett steg tillbaka och se på situatione­n utifrån istället för att få panik över vad det kan innebära för framtiden, uppmuntrar Walfish. Om en vän hade varit i samma situation, vilket råd hade du givit då? ”Genom att observera kan du fortsätta att vara lugn och en aning objektiv, vilket hjälper dig att bli mer lösningsor­ienterad”, förklarar Walfish.

Ge dig själv kärlek så du kan läka gamla sår

”Ju mer du kopplar samman att ta hand om dig och göra saker du gillar med att älska dig själv, desto mer kommer du märka att kärleken växer och dyker upp oftare”, säger Kristi Ling som är författare av Operation Happiness. ”Varje gång du gör något du älskar att göra eller tar väl hand om dig själv, gör det till en vana att verkligen känna och ta in hur mycket du förtjänar sådan kärleksful­l behandling. Tillåt de känslorna att växa och vara närvarande inombords.”

Dagbok eller meditera

Ett viktigt steg i ta väl hand om dig själv är att finna hälsosamma utlopp för oro och spänningar. ”Bra exempel på att hantera stress på ett positivt sätt innefattar dagboks-skrivande, meditation och aktivitete­r som främjar mindfulnes­s (som yoga, vandring, cykling) eller helt enkelt spendera tid med vänner eller familj”, säger A.J. Marsden som är docent inom human services och psykologi vid Beacon College i Leesburg, Florida. Att ha en kanal där du får utlopp för negativa känslor kan hjälpa dig att se saker och ting klarare och få ett mer positivt perspektiv.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Att belöna ditt barn för gott uppförande kan göra susen för ditt mentala tillstånd. Kom ihåg att positivite­t smittar av sig!
Att belöna ditt barn för gott uppförande kan göra susen för ditt mentala tillstånd. Kom ihåg att positivite­t smittar av sig!
 ??  ??
 ??  ?? Att lyssna när vänner och familj berättar om sina livserfare­nheterkan hjälpa dig att hitta nya sätt att hantera dina egna svårighete­r.
Att lyssna när vänner och familj berättar om sina livserfare­nheterkan hjälpa dig att hitta nya sätt att hantera dina egna svårighete­r.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden