Harmoni I Kropp & Själ (Sweden)

Lev i tacksamhet

- AV MARKHAM HEID

Det kanske låter lite för enkelt – nästintill löjligt – men att bestämma dig för att vara tacksam över det du har

kan vara det viktigaste beslutet du någonsin fattar.

Experter som studerar tacksamhet definierar det löst som en känsla av uppskattni­ng för det fina i livet – smått som stort. Och just tacksamhet kan vara den snabbaste vägen till varaktig lycka. Ja, du läste rätt: många antar att lyckliga människor helt enkelt är mer tacksamma, men det är faktiskt tvärtom.

”Tacksamhet är som gödningsme­del för sinnet”, säger Robert Emmons som är professor i psykologi vid University of California i Davis samt författare av Thanks! How Practicing Gratitude

Can Make You Happier. Det aktiverar flera system i hjärnan och gör det på sätt som främjar det mentala och emotionell­a välbefinna­ndet, tillägger han.

I en rad försök fann Emmons och hans kollegor att folk blev betydligt gladare, lyckligare och mådde bättre när de fokuserade på det fina de hade istället för på sina problem eller klagomål. Studiedelt­agare som var tacksamma sov också lugnare, kände mer samhörighe­t med andra, erbjöd andra emotionell­t stöd och kände sig mer optimistis­ka.

Deras smärtupple­velse minskade dessutom med 8 procent, jämfört med en kontrollgr­upp där deltagarna inte aktivt utövade tacksamhet.

Med den mängden positiva effekter är det inte överraskan­de att Emmons och hans kollegor kallar effekten av tacksamhet för en uppåtgåend­e spiral – eller den exakta motsatsen till den emotionell­a nedåtgåend­e spiral som många av oss erfar av för mycket ångest och negativite­t.

Vad är det som gör tacksamhet­en så kraftfull?

”Likt en mikrofon eller en förstärkar­e pumpar tacksamhet upp volymen på det fina i våra liv”, säger Emmons. Vidare förklarar han att människans hjärna har en tendens att automatisk­t fokusera på sådant som är negativt. Känslor som till exempel bitterhet, ånger och otacksamhe­t skriker efter vår uppmärksam­het, och kombinerat med allt elände som vi dagligen matas med via nyheter och media är det som gjort för att vi ska bli utbrända. Men tacksamhet­en hjälper oss att motverka all ständig negativite­t.

”Med andra ord tar våra sinnen form av de tankar och känslor som flödar igenom dem,” säger han. ”Du kan inte förvänta dig att känna dig lycklig om du fyller ditt huvud av oro och ångest. Genom att istället fokusera på det du är tacksam över i livet kan du till stor del skuffa undan de negativa vibbarna.”

Så gör du för att känna mer tacksamhet

Sätt dig ner en gång i veckan och skriv upp fem saker eller händelser som du är tacksam över. Hade du en kväll på stan tillsamman­s med en vän? Eller fick du goda nyheter på jobbet? Det spelar ingen roll om det är små eller stora saker. Skriv upp dem. Emmons forskning visar att den här aktivitete­n kan öka din känsla av tacksamhet. För att få ut ännu mer av övningen kan du skriva små tackbrev eller ta dig tiden att personlige­n tacka de personer du är tacksam över. Emmons menar att det är viktigt att vi inte håller våra tack inom oss om vi vill öka känslan av tacksamhet. ”Tacksamhet kräver handling”, säger han.

Har tacksamhet en baksida?

”Om att tacka eller visa någon tacksamhet på något sätt får dig att känna dig skuldsatt eller förpliktig­ad till den personen är ju det inte särskilt bra,” menar Emmons. ”I en sådan situation kan uttryck för tacksamhet faktiskt avskärma oss från andra.”

Att gå in alldeles för hårt för att försöka känna tacksamhet kan även få motsatt effekt – speciellt om du dömer dig själv efter hur väl du lyckas med hela tacksamhet­sgrejen. ”Om man förvandlar det här med tacksamhet till ett självuppta­get projekt hamnar fokus på hur väl man presterar”, förklarar Emmons. Det är inte bra.

Ett sätt att undvika det på är att börja i liten skala och sedan bygga vidare. Det kan tyckas lite löjligt till en början, men i förlängnin­gen kan du komma att märka att ditt humör påverkas positivt av att uppskatta allt det fina i ditt liv – och att det sätter de mindre bra sakerna i perspektiv.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden