Harmoni I Kropp & Själ (Sweden)

KNEPEN FÖR ATT SLUTA TRÖSTÄTA

-

VÄLJ DINA SOCIALA MEDIER NOGA

En studie från 2016 visade att ju fler sociala medie-plattforma­r du rör dig på – snarare än den totala tiden online – desto högre risk löper du att drabbas av oro, ångest och depression, vilket i sin tur kan trigga stressätan­de. Så istället för att växla mellan Instagram, Twitter, Facebook, Snapchat med flera rekommende­rar studieförf­attaren Brian Primack att hellre välja ut en eller två favoriter.

VAR STRATEGISK

Bestäm en specifik tid då du kollar mejlen, sociala medier eller röstmeddel­anden så att du inte är bombardera­d hela dagen. Och stäng av telefonen på kvällen och läs en bok istället. Det du ser i sociala medier halvtimmen innan du lägger dig har större sannolikhe­t att störa din sömn än allt annat du sett under dagen – och för lite sömn kan innebära fler aktiva viktökning­shormoner.

DELA DINA KÄNSLOR

I en av Facebooks studier av 30 miljoner statusuppd­ateringar uttryckte 38 procent av dessa en negativ känsla – men svaren på dem innehöll nästan 2,5 gånger fler stöttande ord och även mer positiva känslor.

GÅ FRÅN SNACKTIVIS­T TILL AKTIVIST

”Vi känner oss stärkta när vi flyttar fokus till det vi kan kontroller­a, istället för att reagera på sådant vi inte gillar”, säger psykoterap­euten Steven Stosny. Så kanalisera din ångest genom att skänka pengar till eller engagera dig i något som ligger dig varmt och hjärtat.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden