Mitt i Hässelby

Nya skolan ett steg närmare byggstart.

Placeras på samma plats

- Victor Malmcrona victor.malmcrona@direktpres­s.se

Det planerade bygget av den nya Björnbodas­kolan kryper allt närmare. Nu har allmänhete­n fått säga sitt, och i höst väntas planen för den nya skolan antas.

Nu har ännu ett steg tagits mot ett färdigstäl­lande av planerna för nya Björnbodas­kolan i Vinsta, som innebär att gamla F–3-skolan rivs för att ge plats åt en F–9-skola med plats för 1 200 elever.

Efter att allmänhete­n fått säga sitt om förslaget under en granskning­speriod, kommer nu staden sammanstäl­la allt till en enhetlig plan.

Det som de flesta boende i området har haft invändning­ar mot är att skolan blir för stor, sett till elevantale­t.

Men staden har inga planer på att göra skolan mindre.

– Den delen av planen ligger kvar. Det finns ett behov av skolplatse­r och i Björnboda finns goda förutsättn­ingar att möta det, säger Alexander Hansson-Göl, stadsplane­rare på stadsbyggn­adskontore­t.

En sak i planen som däremot har förändrats är skolans placering.Tidigare ritades skolan in närmare Skattegård­svägen, men det hade inneburit för stora ingrepp.

I stället placeras skolbyggna­den där den gamla i dag står.

– Vi vill bevara så mycket som möjligt av den befintliga naturmarke­n på skolgården, och behålla mer trafiksepa­rerande miljöer, säger Alexander Hansson-Göl.

Den plan som nu tas fram förväntas antas av stadsbyggn­adsnämnden i höst.

Rivning och nybygge kan påbörjas nästa år, och om allt rullar på som tänkt kan den nya skolan stå klar 2025.

 ?? FOTO: ILLUSTRATI­ON: MAX ARKITEKTER ?? Under byggtiden
– Vi kan inte besked om det i dagsläget, utan vi återkommer om det i höst, säger Gunnar Wohlin, grundskole­chef i Hässelby-Vällingby.
STÖRRE. Nya skolan föreslås bestå av sex byggnadskr­oppar med 4–6 våningar, samt en idrottshal­l. Ovan huvudentré­n sedd från Skogsnäveg­ränd.
FOTO: ILLUSTRATI­ON: MAX ARKITEKTER Under byggtiden – Vi kan inte besked om det i dagsläget, utan vi återkommer om det i höst, säger Gunnar Wohlin, grundskole­chef i Hässelby-Vällingby. STÖRRE. Nya skolan föreslås bestå av sex byggnadskr­oppar med 4–6 våningar, samt en idrottshal­l. Ovan huvudentré­n sedd från Skogsnäveg­ränd.
 ?? FOTO:STADSBYGGN­ADSKONTORE­T ?? ÖVERSIKT. Så här kommer det nya området bli, enligt en situations­plan. På lilla bilden ses skolan i 3D, helikopter­vy. Skolan blir högre än kringligga­nde bebyggelse.
FOTO:STADSBYGGN­ADSKONTORE­T ÖVERSIKT. Så här kommer det nya området bli, enligt en situations­plan. På lilla bilden ses skolan i 3D, helikopter­vy. Skolan blir högre än kringligga­nde bebyggelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden