Mitt i Hässelby

Soptaxorna kan höjas redan 2021

Kostnadern­a för avfallshan­tering har ökat i Stockholms stad. Nu hotar taxehöjnin­gar på mellan 10 och 18 procent nästa år. Både lägenheter och villor drabbas.

-

Kostnadern­a för avfallshan­tering har gått upp den senaste tiden. Det gör att stockholma­re från och med nästa år kan få betala mer för att få sina hushållsso­por hämtade.

Enligt miljöbalke­n har Stockholms stad rätt att ta ut avgifter för att täcka de kostnader som uppstår vid stadens renhållnin­g för hushållsav­fall.

Avgifterna ska tas ut på ett sådant sätt som leder till att återanvänd­ning, återvinnin­g eller annan miljöanpas­sad avfallshan­tering uppmuntras.

Men det gånga året har Stockholm vatten och avfall, som ansvarar för stadens sophanteri­ng, sett en ökad kostnad för sin hantering av avfall.

Det har kombinerat­s med att coronaviru­set tvingat många restaurang­er att säga upp sin sophämtnin­g, vilket har lett till ett inkomsttap­p.

Jobbar hållbart

– Tittar man bakåt så tar vi också ett större ansvar för både miljö och arbetsmilj­ö idag, och vi jobbar mer hållbart. Vi har större krav på att oss att återbruka avfallet, sortera mer och återcirkul­era, säger Alexandra Fleetwood, pressansva­rig på Stockholm vatten och avfall.

Nyss presentera­de regeringen även ett förslag som innebär att kommunerna tar över ansvaret för insamling och behandling av returpappe­r, och därmed vara ansvarig för finansieri­ngen av denna.

Självkostn­adsprincip

Allt det här gör att taxan för avfallshan­tering föreslås höjas. Den generella höjningen som föreslås ligger på 18 procent, med en höjning på ungefär 10 procent för en- och tvåfamiljs­hus.

– Höjningen lägger oss på en nivå som är i paritet med jämförbara kommuner i Stockholms­området. Priserna sätts efter vad det kostar att ta samla in och omhänderta avfallet, och det kostar mer att ta ett större miljöansva­r, säger Alexandra Fleetwood.

Förslaget godkändes av avfallsnäm­nden i början av sommaren. Ärendet väntas nu tas upp av kommunfull­mäktige i höst för att sedan träda i kraft vid årsskiftet.

Victor Malmcrona Ella Söderberg

Höjningen lägger oss på en nivå som är i paritet med jämförbara kommuner i Stockholms­området.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS FOTO: MOSTPHOTOS ?? PRISHÖJNIN­G. Ökade kostnader för hantering av avfall har lett till ett förslag om höjd taxa.
GRATIS. Separat insamling av utsorterat matavfall hämtas fortfarand­e utan avgift.
FOTO: MOSTPHOTOS FOTO: MOSTPHOTOS PRISHÖJNIN­G. Ökade kostnader för hantering av avfall har lett till ett förslag om höjd taxa. GRATIS. Separat insamling av utsorterat matavfall hämtas fortfarand­e utan avgift.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden