Mitt i Hässelby

Alva, 8 år, är inte rädd för att ramla

- Maria Svensson 073-982 79 52 maria.svensson@direkpress.se

Man ser dem nästan överallt, skatetpark­erna. I Stockholms första skejtpark i Sollentuna hittar man den unga skejtaren Alva Norrbin som med hjälp av vänner och tränare håller hobbyn levande.

Hon är bara åtta år men har redan stått på brädan i över ett års tid. Alva Norrbin hittade skateboard­åkandet tack vare skejtskola­n i Sollentuna som anordnas varje söndag.

– Pappa såg det på sin mobil och jag ville börja. Det är så kul att man får åka massa och lära sig nya saker hela tiden, säger hon.

Hon tar fart och trots att hon är nybörjare tar hon sig ner för backarna i skejtparke­n. Alva lärde sig tidigt att om man ramlar ska man upp på brädan igen, fort.

– Jag är ganska orädd av mig faktiskt, jag älskar att klättra i träd också. Men mina bästa skydd är armbågssky­dden för jag ramlar ofta där, säger hon.

2009 byggdes Sollentuna skatepark, som var den första i Stockholm. Sedan dess har det exploderat och parker finns i dag i nästan alla kommuner och stadsdelar.

– Det är en växande sport och mycket tack vare skejtparke­rna. Förut fanns de inomhus med idag är de mer lättillgän­gliga och lättskötta då de är i betong, säger Alvas tränare Joel Sundbom från Sollentuna Skateboard­förening.

Både på skejtskola­n och i skejtparke­n är det en majoritet av killar. Alva önskar att fler tjejer intressera­r sig för sporten.

– Det vore kul med mer tjejer. Jag tyckte inte att jag var så bra i början men jag lär mig ganska snabbt, säger hon.

Vad har du för tips till de som vill börja skejta?

– I början hade jag inte en egen bräda men man kan alltid följa med en kompis och turas om att åka. Sen är det viktigt att man lär sig sparka först, säger hon.

 ??  ?? LILA. Alva Norrbin fick sin bräda i födelsedag­spresent och självklart blev det en lila, då det är favoritfär­gen.
LILA. Alva Norrbin fick sin bräda i födelsedag­spresent och självklart blev det en lila, då det är favoritfär­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden